Statele Unite au ajutat peste 400 de cetățeni americani, rezidenți permanenți legali și alte persoane eligibile să părăsească Fâșia Gaza, a declarat marți Departamentul de Stat, dar a adăugat că cetățeni americani rămân în enclava asediată.
Gaza este bombardată de armata israeliană de când militanții palestinieni ai Hamas au ucis, la 7 octombrie, ceea ce Israelul spune că ar fi fost 1.400 de persoane și au luat peste 240 de persoane captive în Gaza.
"Continuăm să lucrăm în parteneriat cu Egiptul și Israelul în vederea asigurării unei treceri sigure pentru mai mulți cetățeni americani, membri ai familiilor lor apropiate și rezidenți permanenți legali ai SUA", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, citat de Reuters.
În jur de 400 de cetățeni americani și membri ai familiilor lor, în total aproximativ 1.000 de persoane, au dorit să iasă, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat american Antony Blinken.
"Aceasta este o situație în curs de desfășurare și fluidă", a declarat Patel marți.
Se așteaptă ca numărul cetățenilor americani care vor putea pleca să crească, a spus el.
Mai mult de 10.000 de persoane, dintre care aproximativ 40% sunt copii, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Gaza, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din această zonă.
Cel puțin 320 de cetățeni străini și persoane aflate în întreținere au trecut marți prin punctul de trecere Rafah, singurul punct de trecere a frontierei care nu este controlat de Israel, împreună cu 100 de egipteni, a declarat o sursă de securitate egipteană.
Punctul de trecere a fost închis sâmbătă și duminică, după un atac israelian asupra unei ambulanțe care se îndrepta spre Rafah.
Patel a precizat că, până marți, 526 de camioane care transportau provizii umanitare au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah. SUA colaborează cu Israelul pentru a dezvolta mecanisme de inspecție care ar permite camioanelor să intre rapid în Gaza, a spus el.
Oficialii egipteni au declarat anterior că procedurile de inspecție israeliene "întârzie în mod semnificativ sosirea ajutoarelor".
Atât Israelul, cât și Hamas au respins apelurile pentru încetarea luptelor. Israelul spune că ostaticii ar trebui să fie eliberați mai întâi. Hamas spune că nu îi va elibera și nici nu va înceta luptele cât timp Gaza este atacată.
Washingtonul a susținut poziția Israelului, potrivit căreia o încetare a focului ar ajuta Hamas din punct de vedere militar, dar a cerut o pauză în lupte din motive umanitare și posibile negocieri pentru eliberarea ostaticilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News