Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Persoanele nevăzătoare protestează în Piaţa Victoriei. Acuză Guvernul că le-a înghețat pensiile "mulți ani"
WhatsApp
Persoanele nevăzătoare protestează, astăzi, în Piaţa Victoriei. Noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le-au primit au valori cu 60% - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt ce va duce la înghețarea veniturilor pentru mulți ani.

Asociaţia Nevăzătorilor din România organizează joi, în intervalul 10.00-14.00, în Piaţa Victoriei, un miting de protest, principala nemulţumire fiind legată de diminuarea pensiilor.

"Este doar o continuitate a protestului nostru. Nevăzătorii sunt membri în Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România. Facem aceleaşi demersuri până la rezolvarea acestor încălcări ale drepturilor omului. (...) Este umilitor că suntem obligaţi să trecem prin aşa ceva. Nu s-a întâmplat nimic (n.r. la mitingul organizat săptămâna trecută). Nici măcar nu au coborât sau nu au trimis pe cineva din Guvern să spună că putem merge la discuţii. (...) Am depus propunerile noastre pe care le-am şi prezentat public şi nu s-a întâmplat absolut nimic. (...) Nu au respect faţă de noi, suntem desconsideraţi. Ceea ce ne oferă ei, un ajutor social, nu este decât acelaşi principiu de a ne ţine izolaţi social. (...) Cei care au făcut un efort supraomenesc sunt cei pedepsiţi acum, Sunt cei îngenunchiaţi de această lege", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie, aduce "prejudicii majore" persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

"Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le-au primit au valori cu 60% - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător şi inacceptabil! Astfel, pensiile nu vor mai fi indexate cu inflaţia şi vor rămâne îngheţate pentru mulţi, mulţi ani, pierzându-şi treptat puterea de cumpărare. Cu toate că legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie dreptul persoanelor cu deficienţă vizuală gravă de a se pensiona la 1/3 din stagiul de cotizare, nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, toţi nevăzătorii pensionaţi la limită de vârstă sunt puternic afectaţi, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât şi "dreptului la o viaţa demnă".

"Continuăm demersurile instituţionale pe lângă autorităţi, cu speranţa că responsabilii din structurile guvernamentale vor decide, fie şi în ceasul al doisprezecelea, să trateze cu seriozitate şi hotărâre această problemă acută pentru noi. Totodată, sprijinim iniţierea de acţiuni juridice, pornind de la contestarea individuală a deciziilor şi până la invocarea neconstituţionalităţii articolelor de lege", se arată în comunicat.

Conform surse citate, în cazul în care nu va fi adoptat de urgenţă un act normativ menit "a instaura cu adevărat echitate" în sistemul public de pensii, persoanele cu deficienţă vizuală gravă vor fi condamnate la sărăcie şi excluziune socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel