De asemenea, SC Klevek Company SRL s-a ales şi cu plângere penală. Operatorului i-au fost dispuse măsuri de ecologizare a perimetrului, cu termen de finalizare 30 iunie 2020. Cu puţin timp în urmă, incendiul a fost stins de echipele ISU. Zona este încă supravegheată de două autospeciale şi de laboratorul mobil de monitorizare a calităţii aerului, informează Ministerul Mediului printr-un comunicat remis joi.
"În ultima vreme ne confruntăm cu multe incendieri ale vegetaţiei, deşeurilor şi chiar anvelopelor, aceste fapte având autori necunoscuţi. Acestea sunt extrem de periculoase pentru populaţie pentru că îi creează un mare disconfort şi riscă să pună în pericol chiar viaţa sau bunurile acesteia. Riscul este cu atât mai mare cu cât cei care ard miriştile nu asigură şi supravegherea şi, de cele mai multe ori, aceste incendii scapă de sub control şi se extind. Suntem în plină pandemie de coronavirus. E important să avem cu toţii conştiinţă de mediu înainte de a incendia deşeuri, anvelope sau vegetaţie. Să facem orice care ne poate face trecerea mai uşoară prin această perioadă. Vreau să înţeleagă toată lumea că autorii acestor incendii, dar şi proprietarii terenurilor incendiate, sunt direct răspunzători pentru disconfortul provocat populaţiei şi pentru daunele de mediu produse. Sesizarea penală în cazul de la Periş mi se pare o măsură justă", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Citeşte şi: Rareş Bogdan, revoltat: "Absolut şocant! De Covid mai scăpăm, însă de asta..."
În urmă cu două zile, un incendiu de proporţii s-a produs pe circa 30.000 de mp la o fostă fermă de porci din Periş, judeţul Ilfov. Incendiul de vegetaţie din acest perimetru s-a extins, inclusiv la fostele bataluri de dejecţii, iar populaţia din zonă a resimţit mirosul greu şi extrem de deranjant.
Echipele ISU au intervenit pentru stingerea incendiului, iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, în cursul întregii zile de ieri, concentraţiile din aer în localităţile din proximitatea incendiului. Măsurătorile nu au depistat depăşirea valorilor limită a poluanţilor, prin urmare laboratorul mobil a fost mutat şi în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului.
Pe parcursul nopţii, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat, în aceeaşi perioadă, pe fondul scăderii vitezei vântului şi a dispersiei slabe, creşteri ale concentraţiilor medii orare de PM 10, PM 2,5 şi NO2, dar nu au depăşit valorile limită.
Conform simulărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum, se apreciază că, în cursul nopţii trecute şi joi, circulaţia aerului va fi relativ slabă (sub 25 km/h) şi se va realiza predominant dinspre vest-sud-vest către est-nord-est, ceea ce înseamnă că evoluţia norului de fum va fi de relativă staţionare în zona de nord a Capitalei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News