Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pensionarii din Renania de Nord-Westfalia emigrează în Bulgaria: „Nu mai puteam trăi în Germania”
WhatsApp
Viața devine din ce în ce mai grea în Germania. Frații Carola și Oliver Leue din Kamen au emigrat, așadar, în Bulgaria. Pensionarii și-au găsit o casă nouă în Lozen.
Pensionarii din Renania de Nord-Westfalia emigrează în Bulgaria - Nu mai puteam trăi în Germania. Sursa foto: freepik.com

„Nu aș mai fi putut trăi în Germania”, spune Carola Leue din Kamen, lângă Hamm, în Renania de Nord-Westfalia. Pensionara în vârstă de 62 de ani a emigrat în Bulgaria împreună cu fratele ei Oliver (61 de ani) în aprilie 2023.

„Nu regretăm nimic și am făcut totul bine”, spune ea într-un interviu pentru hna.de. Noua viață îi oferă multe avantaje și, în sfârșit, se poate bucura  de ea. În Germania, ea ducea un trai la nivel de subzistență.

„Îmi rămâneau doar 180 de euro pe lună de trăit din pensia mea de invaliditate”, spune ea. Fratele ei, fost miner, a susținut-o. „Dar asta nu ar fi funcționat pe termen lung. Așa că am căutat o țară ieftină în care să putem emigra”, spune ea.

Acum poate trăi din nou. „În Bulgaria îți mai rămân cu ușurință între 300 și 400 de euro. Asta înseamnă că pot  trai mai bine aici:  o masă bună pentru două persoane într-un restaurant, de exemplu, costă doar 17 euro”, spune femeia.

 

„Fericirea pensionarului” în Bulgaria

 

Yordan Milanov, proprietarul unui site de imobiliare din Bulgaria, spune că vrea să creeze „o mică bucată din Germania în Bulgaria”. Pentru a face acest lucru, el cumpără case în satul natal, Lozen, și le renovează.

Casele au propria grădină cu o suprafață de 1.000 până la 2.000 mp. „Există, de asemenea, suficient spațiu pentru locuitorii cu o curte mare pentru cei cărora le place grădinăritul”, spune Milanov.

Casele sunt mici, dar echipate corespunzător. Fiecare casă este formată dintr-un dormitor și o sufragerie cu o chicinetă. Există, de asemenea, un hol și o baie.

Proprietarul Milanov a trăit și a lucrat în Germania de aproape 20 de ani, vorbește ambele limbi și cunoaște ambele culturi. „În 2018 am văzut rapoarte despre pensionari germani care emigrează în Bulgaria. Dar ei rămân singuri și nu au sprijin. Trebuie să cauți interpreți; adesea nu funcționează cu autoritățile”, explică el.

„De ce să nu unim emigranții într-o comunitate? Aici sunt împreună și se pot sprijini reciproc. Le este mai ușor. Sunt sprijiniți și de localnicii acolo unde este nevoie să se vorbească bulgară”, spune Yordan Milanov. O binecuvântare pentru frații Carola și Oliver Leue din Kamen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel