Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pensionar din Italia, pus să înapoieze 26 000 euro statului pentru că a încasat o sumă infimă pentru o prestație
WhatsApp
Cazul lui Massimo Vicari, un pensionar în vârstă de 66 de ani din Perugia, Italia, a atras atenția opiniei publice din cauza unei situații incredibile și aparent absurde în care s-a trezit.  
Cerere exagerată din partea INPS de la un pensionar: A fost plătit cu 166 de euro pentru o prestație și trebuie să înapoieze 26.000 de euro / Sursa foto: freepik.com

În ciuda anilor de muncă în care a cântat în coruri locale, pasiunea sa a fost transformată într-un coșmar financiar după ce a fost angajat ca figurant într-un film. După ce a câștigat 166,60 de euro brut pentru o zi de muncă, Inps (Institutul Național de Previdență Socială) i-a solicitat să returneze suma exorbitantă de 26.000 de euro.

Massimo Vicari a povestit experiența sa ca fiind un "coșmar", începând cu luna decembrie a anului trecut, când a acceptat propunerea de a participa ca figurant la un film care urma să fie turnat în provincia Roma. Deși a fost plătit pentru serviciile sale cu suma modestă de 166,60 de euro brut, acest lucru a declanșat o serie de evenimente nefericite.

 

„Nu am primit sau cerut niciodată o remunerație”

 

Potrivit lui Vicari, problema a început atunci când Inps a interpretat această sumă ca fiind venituri salariale, întrerupând brusc plata pensiei sale fără nicio notificare prealabilă. După o serie de discuții și apeluri, Vicari a reușit să-și reîntregească pensia pentru anul 2023, dar rămâne îndatorat cu o sumă incredibilă de 26.000 de euro către Inps.

„Mă delectez cu cântecul coral de aproximativ 50 de ani (am început de copil în parohie). Suntem un grup coral format din prieteni neprofesioniști, am cântat în multe regiuni din Italia, în jumătate din Europa și chiar peste hotare și nu am primit sau cerut niciodată o remunerație pentru această activitate de amatori. Colaborăm gratuit, autofinanțându-ne. Foarte rar am primit o rambursare simbolică și parțială a cheltuielilor.

În decembrie 2022, pentru a încerca o experiență nouă și amuzantă, am acceptat propunerea unor prieteni coriști și am participat ca figuranți la un film care urma să fie turnat în provincia Roma și a cărui scenă se petrece într-un context religios în care noi, distribuiți printre credincioși, va trebui să-i sprijinim cu cântecul în interpretarea unui psalm elementar. Am filmat o singură scenă în câteva ore pe parcursul unei singure zile și ne-am întors la Perugia în aceeași seară. În zilele următoare, compania cu care filmasem ne-a cerut Ibanul, astfel că am aflat că exista o rambursare a cheltuielilor de aproximativ 150 de euro, pe care am primit-o complet pe neașteptate și care a sosit la 28 decembrie 2022.”, povestește italianul conform Il Messaggero.

 

„Din acest moment, s-a dezlănțuit iadul pentru mine”

 

„Din acest moment, s-a dezlănțuit iadul pentru mine. Serviciul prestat fusese configurat ca o muncă subordonată și nu ocazională. Inps, confruntând datele mele cu Cud-ul întocmit de firma producătoare, (166,60 euro brut ca venit salarial) întrerupe brusc plata pensiei fără niciun fel de preaviz sau comunicare.

Am contactat call center-ul Inps pentru a afla cauza și mă informează că, întrucât am lucrat ca angajat, pensia mea pentru anul 2022 și anii următori (2023) a expirat și consideră că am de plătit 54 087,54 euro care trebuie restituiți ca fiind încasați necuvenit. În disperare și deznădejde, mă adresez unui patronat. Acesta îmi recomandă un avocat bun. Cabinetul de avocatură a luat legătura cu administrația firmei care organizează producția pentru a-i informa de situație și a cere explicații cu privire la configurarea incorectă, pentru noi, a serviciului prestat, care oricum, dacă ar fi fost încadrat ca serviciu ocazional, ar fi fost permis până la o remunerație maximă de 5.000 de euro pe an. Răspunsul lor final a fost următorul: "Sindicatele lucrătorilor din domeniul divertismentului au autorizat acest tip de contract și nu poate fi schimbat"., mai spune pensionarul.

 

„Ar trebui să dau în judecată Inps?”

 

Massimo Vicari a subliniat frustrarea și confuzia sa în fața acestei situații absurde, întrebându-se dacă este necesar să se angajeze într-o luptă legală cu Inps sau să returneze suma solicitată. Cu toate că a căutat sfaturi legale, costurile și incertitudinea procesului de judecată l-au adus într-o dilemă grea.

„În urma unei reconstituiri de venituri în care declar că singurul meu venit provine din casa pe care o dețin în anul 2023, am reușit să obținem reîntregirea pensiei în 2023. Cu toate acestea, am rămas în continuare îndatorat cu 26.526,77 euro, din care aproximativ 5.000 de euro de la Inps reținuți deja în timpul decontării arieratelor. Ar trebui să dau în judecată Inps? Câți ani va trebui să lupt și să plătesc dacă voi continua? Și cu ce speranță de câștig?

Cabinetul de avocatură la care am fost îndrumat de patronat mi-a cerut 5.400 de euro pentru prima instanță, fără nicio asigurare că îmi va rezolva problema.”, spune îngrijorat bărbatul.

Situația lui Massimo Vicari ridică întrebări importante despre sistemul de securitate socială și interpretarea rigidă a legilor în Italia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel