Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a semnat ordinul în acest sens, susține că astfel Ministerul Justției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar este de aproximativ 8.765 de lei.
Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 de către ministrul Justiției, Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) - în funcție de care se calculează salariul - crește de la 465 de lei la 605 lei. Implicit, vor crește și pensiile speciale, dat fiind că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, potrivit Hotnews.
Astfel, potrivit noului ordin, începând cu data acestuia drepturile salariale se stabilesc având în vedere valoarea de referință de 605,225 de lei.
"Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale - n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022", conform ordinului citat.
Ministrul Predoiu susține că astfel se evită cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale.
"Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a susținut Predoiu. Ministrul a vorbit despre un fenomen incontrolabil al proceselor cîștigate de magistrați, care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale, spunând că prin această măsură Ministerul Justiției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați
Predoiu a susținut că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News