Situația asigurării locuințelor în România este alarmantă, deoarece doar 20% din cele peste 9,7 milioane de locuințe din țară sunt asigurate în prezent împotriva dezastrelor naturale.
Nicoleta Radu, directorul general al PAID, a evidențiat această problemă la conferința "Quo Vadis 2024 - Provocări în educația financiară românească!", care a avut loc recent în București. Potrivit acesteia, Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor nu a fost niciodată aplicată practic, ceea ce a condus la un nivel extrem de scăzut al asigurării locuințelor în țară.
"Deci, sunt 7,6 milioane de locuințe neasigurate în România, practic patru din cinci locuințe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale", a spus aceasta conform actmedia.
Directorul general al PAID, a adus în discuție faptul că proprietarii de locuințe multiple sunt relativ rari în România, iar majoritatea populației se află la un nivel financiar inferior, ceea ce face dificilă accesarea asigurărilor.
Deși există o varietate de motive pentru care proprietarii nu optează pentru asigurarea locuințelor, mai ales sărăcia, Nicoleta Radu a subliniat că această soluție de protecție financiară a fost creată tocmai pentru a veni în sprijinul celor care nu dispun de resurse materiale considerabile.
"Majoritatea românilor se află la un nivel financiar inferior. Să nu uităm că încă mai există în România case de chirpici, case din materiale mai puțin rezistente, iar această soluție de protecție financiară a fost creată exact pentru această categorie, pentru cei care nu au neapărat resurse materiale în bănci sau alte proprietăți și pentru cei care, în cazul în care s-ar întâmpla un eveniment nedorit, ar putea rămâne sub cerul liber.
Știm foarte bine că, în perioada comunistă, foarte puțini oameni aveau acces la o locuință individuală, de aceea, când s-a deschis această posibilitate, am început să cumpărăm cât mai multe. Probabil că și această idee de a consimți doar la partea care ne convine, dar nu și la responsabilitățile inerente, face parte din psihologia poporului român", a mai declarat șeful PAID .
Fundația Institutul de Studii Financiare și DC Media Group au organizat evenimentul în cadrul căruia s-a discutat această temă crucială pentru siguranța locativă a populației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News