Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patronii belgieni s-au folosit ilegal de zeci de muncitori români. Fraudă de milioane de euro, anchetă mamut în Belgia
WhatsApp
Un vast caz de fraudă la asigurările sociale a ieșit la iveală în Hersatl, Blegia. Acesta vizează două societăți de construcții din regiunea Liège (Herstal). Zeci de muncitori români în construcții au fost audiați, iar două persoane au ajuns în arest.  

Cele două persoane reținute sunt sunt suspectate că folosesc forță de muncă adusă din România, nedeclarată prin mecanismul "lucrătorilor detașați". Lucrători care ar fi trebuit să fie declarați la sistemul belgian de securitate socială. Oficiul Național de Securitate Socială (ONSS) din Belgia a fost cel care a tras un semnal de alarmă în primăvara anului trecut.

Forța de muncă a zeci de muncitori români, folosită ilegal de patronii din Belgia

 

Ancheta a căpătat o dimensiune internațională, iar luni au fost efectuate 11 percheziții de către poliție, poliția judiciară federală și ONSS. 150 de anchetatori au participat la aceste percheziții, în timpul cărora au fost confiscate documente financiare și contabile, precum și echipamente informatice.

"Aproximativ treizeci de lucrători au fost audiați în calitate de martori, dar mai ales șase persoane au fost private de libertate și interogate de poliția judiciară federală. Acestea sunt considerate suspecte", explică Pascale Malderez, magistrat și purtător de cuvânt la Auditoriatul Muncii din Liège, "două persoane, directorii societăților, au fost puse sub mandat de arestare de către judecătorul de instrucție".

Documentele confiscate vor fi acum analizate, ancheta continuă, dar frauda ar însemna deja mai mult de 3 milioane de euro. Ancheta vizează și companiile străine care trimit acești lucrători la companii belgiene, companii care lucrează în general ca subcontractori ai unor companii belgiene cunoscute.

Cazurile în care forța de muncă românească este folosită de patroni pentru a-și crea și alte foloase nu sunt însă deloc izolate. Recent, compania belgiană JOST Group a fost acuzată că a angajat șoferi est-europeni, în special români, pentru a reduce costurile cu forța de muncă și pentru a evita contribuțiile la asigurări sociale în Belgia. Un caz clasic de evaziune pentru care administratorul a fost condamnat acum la închisoare și la plata a cinci milioane de euro.

Transportatorul din Belgia care exploata șoferi români de TIR, condamnat la închisoare și plata a 5 milioane de euro

 

În urma unui acord cu procurorul, Roland Jost va fi condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, însă acest acord fusese respins de un prim judecător, deoarece nu prevedea o amendă. De data aceasta, luni,16 ianuarie 2023, un al doilea acord cu Parchetul General a fost aprobat de judecătorul Tribunalului corecțional din Liege (Valonia).

În 2017, în urma unui val de inspecții în sectorul transporturilor, s-a descoperit că Jost a recrutat 1.000 de lucrători din țările din Europa de Est prin intermediul unei companii românești, în detrimentul ONSS și al normelor sociale. La începutul anului 2022, Jost Group, compania lui Roland Jost, a ajuns la un acord cu procuratura pentru a plăti 30 de milioane de euro, dar acesta a fost respins de un prim judecător pentru că nu includea o amendă.

Vezi mai departe AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel