Comunitatea românească din Alcaniz a adus o contribuție deosebită la sărbătorirea Paștelui catolic prin aducerea unor elemente tradiționale românești în timpul evenimentelor prilejuite de Săptămâna Mare.
Sub coordonarea Asociației Românilor din Bajo Aragón (AROBA), aproximativ 300 de persoane au participat la un atelier de pictare a ouălor de Paște, o tradiție străveche în România și nu numai, care constituie un simbol al Paștelui ortodox.
Sursă foto: Tradiții Clujene - Facebook
Atelierul a fost condus de meșterul Claudiu Cubleșan, specialist în tehnica decorativă a ouălor de Paște, care a călătorit special din România pentru acest eveniment.
În cadrul atelierului, adulții și copiii au avut ocazia să învețe diferite tehnici de decorare a ouălor, fie că este vorba de pictură cu vopsea sau de tehnica mai veche a "incondeiatului", care implică folosirea căldurii pentru a crea desene pe coaja ouălor. Cublesan a subliniat importanța acestei tradiții și a apreciat comunitatea românească pentru efortul lor de a împărtăși puțin din cultura și tradiția lor.
Sursă foto: Tradiții Clujene - Facebook
Pe lângă atelierul de pictură a ouălor, a fost expusă și o expoziție fotografică intitulată "Eternul popor român", care prezintă obiceiuri, obiecte și îmbrăcăminte tradițională din România rurală. Expoziția a fost însoțită de o serie de 30 de picturi fotografice care reflectă diversitatea și bogăția culturii românești, relatează Comarca.
Sursă foto: Tradiții Clujene - Facebook
Evenimentul a fost posibil datorită colaborării dintre Asociația Românilor din Bajo Aragón, Consiliul Municipal Alcañiz, cu sprijinul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj din România. O altă contribuție importantă a venit din partea Centrului Cultural Român, care a asigurat transportul unei expoziții de 30 de picturi fotografice pentru a completa atmosfera sărbătorii.
Potrivit maestrului, decorarea ouălor de Paște este o tradiție ancestrală și de fapt precede creștinismul, datând cu peste 2.000 de ani înainte de Hristos în ritualurile de înmormântare din China.
Creștinismul s-a inspirat ulterior din această tradiție, cu alte elemente reprezentative, precum crucea sau spicul de grâu care apar în mod recurent în decorațiunile actuale. Mai mult, obiceiul nu se limitează doar la România, ci apare și în alte părți ale lumii (China, sudul Africii și Europa de Est). În cazul creștinismului ortodox, se crede că Maria Magdalena și Fecioara Maria au purtat un coș cu ouă în timp ce stăteau la picioarele lui Isus răstignit. Sângele lor, vărsat pe pământ, i-a pătat și de atunci, tradiția spune că în fiecare Joia Mare, gospodăriile își vopsesc ouăle în roșu.
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News