Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Părinții fetițelor care au murit în timp ce făceau provocarea "blackout" de pe TikTok dau platforma în judecată
WhatsApp
Familiile unor fetițe din SUA care au murit ca urmare a unei provocări viralizate pe rețeaua socială TikTok au dat în judecată platorma, susținând că algoritmul "periculos" este vinovat pentru moartea copiiilor. 

Părinții celor două fetițe care au murit în 2021 în timp ce încercau provocarea "blackout" de pe TikTok, în care utilizatorii erau încurajați să se sugrume până la leșin, au depus o acțiune la instanța din Los Angeles, potrivit publicației The Guardian, citată de Digi24.

Reprezentanții Social Media Victims Law Center (SMVLC), o organizație care sprijină părinții ai căror copii au fost afectați de platformele sociale, susțin că "algoritmul periculos al rețelei a promovat, în mod intenționat și repetitiv" clipuri video cu provocarea "blackout" în feed-urile copiiilor, încurajându-i să participe la provocarea care a produs victime.

"TikTok trebuie să răspundă pentru promovarea acestui conținut periculos în fața victimelor", a declarat Matthew P. Bergman, avocat al SMVLC. "TikTok a investit miliarde de dolari într-un design de produs care promovează conținut despre care știe că este periculos și că poate rezulta în moartea utilizatorilor".

Una dintre victime, Lalani Erika Renee Walton din Temple, Texas, avea 8 ani. Ea a murit pe 15 iulie 2021, iar poliția a stabilit că "moartea s-a datorat ca urmare a încercării provocării blackout de pe TikTok". Lalani primise un telefon mobil la împlinirea vârstei de 8 ani, în aprilie 2021, și devenise rapid dependentă de TikTok, postând propriile clipuri video pe rețeaua socială.

În iulie 2021, familia ei a început să observe vânătăi pe gâtul lui Lalani, iar ea a spus că au fost produse în mod accidental. Fără știrea părinților, ea începuse să încerce provocarea TikTok, după astfel de clipuri video îi apăruseră în feed cu câteva săptămâni în urmă. În ziua morții sale, Lalani urmărise ore întregi clipuri video pe TikTok, inclusiv clipuri cu provocarea "blackout". Potrivit documentelor depuse în instanță, "ea avea impresia că dacă va posta un clip video cu ea urmând provocarea blackout va deveni faimoasă pe TikTok, deși avea 8 ani și nu putea să înțeleagă cât de periculoasă este fapta la care TikTok o încuraja".

Familia a avertizat-o pe fetița de 9 ani

 

Cealaltă victimă din proces, Arriani Jaileen Arroyo din Milwaukee, Wisconsin, avea 9 ani și primise în urmă cu doi ani un telefon mobil. Folosea TikTok de multe ori pe zi și devenise dependentă de aplicație. În ianuarie 2021, familia lui Arriani a discutat cu ea despre un incident în urmă căruia un utilizator de TikTok a murit în urma provocării "blackout", însă copilul i-a asigurat pe părinți că nu va participa la activitatea periculoasă. Cu toate acestea, pe 26 februarie 2021 a fost găsită fără cunoaștință de fratele ei mai mic. A fost transportată la spital, însă ulterior scoasă de pe aparatele de susținere a vieții.

"TikTok știa cu siguranță că provocarea mortală se răspândea pe platformă și că algoritmul lor trimitea clipurile video în special copiilor, inclusiv celor care au murit", se arată în plângerea depusă în instanță. Totodată, compania este acuzată că promovează conținut periculos, că oferă acces minorilor și că nu îi avertizează pe utilizatori sau pe părinții acestora că aplicația poate crea dependență.

Compania care deține aplicația TikTok a mai fost criticată în trecut pentru că sprijină viralizarea unor provocări periculoase. Potrivit avocaților SMVLC, platforma a permis existența acestui conținut cu bună știință pentru că creștea numărul utilizatori și interacțiunilor, ulterior crescând profitul.

Despăgubirile cerute de familiile celor două fetițe nu au fost făcute publice, iar procesul va avea loc în California.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel