Născut în Argentina, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a devenit primul suveran pontif din America Latină la 13 martie 2013, succedându-i lui Benedict al XVI-lea, care devenise primul papă demisionar din ultimele șase secole.
"Parcă a fost ieri", a spus el într-un podcast al Vatican News difuzat luni. "Timpul zboară. Când te aduni astăzi, este deja mâine".
Când a fost înregistrat la reședința sa, duminică, el a întrebat: "Ce este un podcast?", potrivit reporterului Vatican News, Salvatore Cernuzio. Când i s-a explicat, el a spus: "Frumos. Hai să o facem".
O afecțiune persistentă la genunchi l-a forțat pe Francisc să alterneze între un baston și un scaun cu rotile, dar pare să aibă o stare generală de sănătate bună.
"Nu conduci Biserica cu un genunchi, ci cu un cap", i-ar fi spus el unui consilier după ce a început să folosească ocazional un scaun cu rotile în public pentru prima dată în luna mai a anului trecut.
Francisc a declarat că ar fi pregătit să demisioneze dacă probleme grave de sănătate i-ar interzice să conducă Biserica cu 1,38 miliarde de membri. Dar el a mai spus că este de părere că papii ar trebui să încerce să domnească pe viață și că a fi papă emerit - așa cum a fost Benedict - nu ar trebui să devină o "modă". Benedict a demisionat din motive de sănătate, dar a mai trăit aproape 10 ani.
Cu cei 10 ani de pontif, Francisc a domnit acum mai mult decât durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. El a vizitat 60 de state și teritorii, parcurgând aproape 410.000 de km (255.000 de mile).
Dar nu s-a întors în Argentina natală, o absență care a stârnit multe speculații.
El a numit aproximativ 64% dintre așa-numiții cardinali electori, care au sub 80 de ani și, prin urmare, sunt eligibili pentru a participa la un conclav în vederea alegerii succesorului său după moartea sau demisia sa.
Francisc marchează aniversarea după ce a depășit opoziția conservatoare din cadrul Bisericii, care i-a cerut de mai multe ori demisia și care se află acum la răscruce, căutând o nouă direcție după moartea a două dintre figurile sale importante.
Se crede că cel mai lung pontificat este cel al Sfântului Apostol Petru, primul papă, despre care se estimează că a durat aproximativ 35 de ani.
Cel mai lung pontificat din ultimele secole a fost cel al lui Pius al IX-lea, care a durat mai mult de 31 de ani, între 1846 și 1878. După aceasta urmează papalitatea lui Ioan Paul al II-lea, care a domnit mai mult de 26 de ani între 1978 și 2005.
Cel mai scurt se crede că a fost cel al lui Urban al VII-lea, care a durat 13 zile în 1590.
Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio a încercat să proiecteze simplitatea în marele rol și nu a intrat niciodată în posesia apartamentelor papale din Palatul Apostolic folosite de predecesorii săi, spunând că preferă să trăiască într-un cadru comunitar pentru "sănătatea sa psihologică".
Translated with DeepL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News