Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au trimis o sesizare către Curtea Constituţională, solicitând evaluarea constituţionalităţii unei legi ce completează Legea 286/2009 privind Codul penal. Controversa se referă la modul în care parlamentarii au reglementat interdicţia practicării jocurilor de noroc doar în localităţile cu o populaţie sub 15.000 de locuitori.
Iniţial, propunerea legislativă din Parlament avea ca obiect modificarea articolului 335 din Codul penal, vizând sancţionarea conducătorilor de vehicule fără permis, inclusiv a celor care conduc tractoare agricole sau forestiere pe drumurile publice fără permis.
Conform unui comunicat al ICCJ, Senatul a respins această iniţiativă.
În dezbaterile din Camera Deputaţilor, însă, au fost introduse două articole noi: "nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc" şi "tulburarea folosinţei locuinţei".
Astfel, după articolul 348 din Codul penal a fost introdus articolul 348^1, cu următorul conţinut: "(1) Desfăşurarea activităţii cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, care atestă amplasarea spaţiului într-o localitate cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă; (2) Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani".
Instanţa supremă consideră că în acest caz a fost încălcat principiul bicameralismului.
ICCJ afirmă că proiectul adoptat de Camera Deputaţilor prezintă vicii de neconstituţionalitate atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News