Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oxfam, despre cazarea unui român - „pereți mucegăiți, camere foarte murdare": Condiții de muncă "scandaloase" în fermele de sparanghel din Germania
WhatsApp
Un studiu recent realizat de Organizaţia neguvernamentală Oxfam atestă condițiile de muncă parțial precare pentru muncitorii sezonieri din culturile de sparanghel din Germania, dând exemplul sezonierilor români. Asociația fermierilor de sparanghel se opune cu fermitate acestei acuzații.

Potrivit unui studiu realizat de organizația pentru dezvoltare Oxfam, condițiile de muncă pentru lucrătorii sezonieri în cultivarea sparanghelului în Germania sunt parțial "nesigure". "Salariile sunt în mod sistematic scăzute, mulți lucrători se confruntă cu o combinație abia transparentă de salarii orare și la bucată și raportează obiective care sunt greu sau imposibil de atins", a declarat o purtătoare de cuvânt a Oxfam. 

Un fermier din Brandenburg le cere lucrătorilor săi sezonieri chirii mari pentru niște locuințe simple de șamd. O nouă investigație a Oxfam arată că acesta nu este un caz izolat. Fermele se folosesc de o lacună de reglementare pentru a transfera costurile de producție crescute asupra lucrătorilor sezonieri.

Oxfam, despre cazarea unui român - „pereți mucegăiți, camere foarte murdare"

 

În luna martie a acestui an, Adrian (n.r. nume fictiv) pornește din România spre Germania pentru a lucra ca muncitor sezonier la ferma de sparanghel "Spreewaldbauer Ricken". Scopul lui Adrian: să câștige cât mai mulți bani într-un timp cât mai scurt, pentru a-i putea folosi în continuare la extinderea casei sale din România. Două luni mai târziu se întoarce dezamăgit. Ceea ce îl enervează în mod deosebit pe Adrian - din discuția cu rbb24-Recherche - este starea locuinței în care a dormit timp de două luni. Împreună cu soția sa, a locuit într-o cameră cu mucegai, dar fără masă, bucătărie sau baie proprie. Au fost nevoiți să împartă toaletele și dușurile cu alți muncitori sezonieri. Iar apa era rece, relatează Adrian. Prețul pentru cazare: 12 euro pe zi, echivalentul a 360 de euro pe lună.

Magdalena Stawiana este consilier la agenția specializată "Migration and Good Work Brandenburg". Ea și echipa sa au vizitat locuința lui Adrian. Concluzia ei: "După părerea mea, unele dintre condiții erau inumane, pereți mucegăiți, camere foarte murdare."

Fermierul Ricken din Spreewald este la curent cu acuzațiile. El explică pentru rbb24-Recherche că infestarea cu mucegai a avut loc doar într-o singură cameră. Această cameră nu mai este închiriată și va fi renovată imediat. De asemenea, există suficiente instalații sanitare - inclusiv apă caldă - disponibile.

Ricken consideră, de asemenea, că dimensiunea camerei este adecvată: Fiecărui lucrător i se oferă o cameră proprie de cel puțin 17 m², spune el. Doar familiile locuiesc cu mai multe persoane într-o cameră. Magdalena Stawiana nu este de acord: camerele erau mai mici și ar fi putut fi ocupate de doi sau mai mulți lucrători. 12 euro pe zi de persoană: Dacă ne bazăm pe informațiile firmei, rezultă o chirie mai mare de 20 de euro pe metru pătrat - fără spații comune. Pentru comparație: chiria medie netă la rece în Cottbus, în apropiere, este de 6,86 €/m².

Adrian și soția au venit cu speranțe în Germania, la Sparanghel; Au plecat dezamăgiți

 

Adrian spune că se hotărâse deja asupra cazării din România odată cu oferta de muncă a lui Ricken; cu toate acestea, i s-a promis un standard mult mai bun.

Nimeni nu verifică dacă chiriile pentru cazarea în cadrul companiei sunt nerezonabile. Autoritățile de protecție a muncii controlează echipamentul minim pentru cazare, dar în ceea ce privește chiria se aplică doar legea generală a chiriei. Dacă lucrătorii sezonieri consideră că chiriile lor sunt nerezonabile, trebuie să dovedească faptul că acestea sunt cu mult peste chiriile comparative locale. Un proces juridic lung - prea lung pentru majoritatea lucrătorilor sezonieri, spune avocata Susanne Uhl de la Sindicatul pentru alimentație, băuturi și catering (NGG): "Dacă ești acolo doar pentru trei luni, experiența arată că nu vei intenta niciodată un proces lung împotriva unui proprietar și cu siguranță nu vei cheltui timp și bani pentru a obține o expertiză comparativă. Acest lucru ar fi necesar pentru a putea intenta un proces".

Cu toate acestea, lucrătorii sezonieri sunt protejați de legea privind închirierea, chiar dacă valoarea chiriei nu este controlată. Dacă chiria comparativă locală este depășită cu mai mult de 50 %, atunci se pune întrebarea dacă acest lucru constituie uzură.

Posibilități legale de contestare, aproape inexistente

 

Cu toate acestea, nu există aproape nicio posibilitate legală pentru lucrătorii sezonieri de a lua măsuri împotriva acestui lucru. Astfel, chiriile mari pentru cazare sunt o modalitate prin care companiile le transferă acestora costurile salariale. Faptul că chiriile pentru locuințele de serviciu pentru lucrătorii sezonieri au crescut de la introducerea salariului minim și că angajatorii își reduc astfel costurile majorate a fost deja stabilit de un studiu din 2022 comandat de Comisia pentru salariul minim. Comisia pentru salariul minim este desemnată de Ministerul Federal al Muncii pentru a revizui periodic nivelul salariului minim și orice ajustare.

Într-o investigație recentă, la care a participat și echipa Magdalena Stawiawa, organizația neguvernamentală Oxfam se plânge de alte metode pe care fermierii le folosesc pentru a încerca să lucreze în mod profitabil în detrimentul lucrătorilor sezonieri. Oxfam și partenerii săi au intervievat 66 de lucrători sezonieri din patru ferme din Germania. Lucrătorii sezonieri au raportat lipsa unei asigurări de sănătate, precum și penalizări atunci când nu erau îndeplinite obiectivele de performanță. În toate cele patru ferme, Oxfam a criticat chiriile excesive pentru locuințele de tip baracă. Prin urmare, autorii studiului solicită un plafon legal al prețurilor pentru cazarea în cadrul companiilor.

"Acestea nu sunt cazuri izolate", a declarat Benjamin Luig de la Fair Farm Labour Initiative, care a fost implicat în studiu. Muncitorii s-au plâns în mod regulat de informații false în înregistrarea orelor de lucru, ceea ce înseamnă că au fost nevoiți să muncească mai mult, dar nu au fost plătiți mai mult.

Mucegai în camere și cazare în barăci. Fermierii neagă

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Oxfam, există, de asemenea, problema deducerilor salariale ridicate din cauza chiriilor excesive pentru locuințele comune. "Pentru o baracă fără bucătărie, una dintre întreprinderi cere 40 de euro pe metru pătrat. Chiria medie la rece în centrul Munchenului este de 23 de euro", a declarat Steffen Vogel, responsabilul Oxfam pentru lanțul de aprovizionare global și drepturile omului în sectorul agricol. Oxfam a descris o fermă din Brandenburg ca fiind "scandaloasă". Locuințele semănau cu niște barăci, iar în camere creștea mucegai.

Luni, Asociația cultivatorilor de sparanghel și fructe de pădure din Germania de Est (Vosba) nu a fost deloc de acord cu descrierea făcută de Oxfam. Studiul reflectă cazuri individuale, a declarat directorul general Frank Saalfeld. În declarațiile sale, acesta se referă adesea la o fermă din Spreewald, care a atras deja atenția în mod negativ în anii anteriori și care fusese deja exclusă din asociație înainte de pandemie.

Asociația Germană a Fermierilor s-a opus, de asemenea, multor afirmații ale Oxfam. "Lucrătorii sezonieri din Germania primesc cel puțin un salariu orar de 12 euro, adesea mult mai mult", a declarat secretarul general adjunct Udo Hemmerling. În plus, asigurările oferă lucrătorilor sezonieri o bună acoperire, "în special în cazul bolilor grave și al accidentelor private". Deseori, lucrătorii sezonieri lucrează în aceeași companie de mai mulți ani. "Dacă nu ar fi găsit condiții bune de muncă în aceste companii și dacă ar fi fost prost plătiți, și-ar fi schimbat demult locul de muncă“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel