Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Osteoporoza: boala tăcută care afectează și bărbații
WhatsApp

Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și prin deteriorarea micro-arhitecturii și a calității osului. Înaintarea în vârstă atrage după sine deteriorarea țesutului osos.

Osteoporoza este bine cunoscută la femei, când pierderea calității osoase apare odată cu instalarea menopauzei, din cauza estrogenilor, hormonii sexuali cu efect protector și asupra scheletului, care scad. Toate aceste modificări hormonale duc la creșterea fragilității oaselor, și de aici un risc mai mare de a suferi fracturi, în special de șold, de coloană vertebrală și la încheietura mâinii. Se estimează că, în lume, există peste 200 de milioane de persoane afectate de osteoporoză.

La bărbații, deși nu se confruntă cu o pierdere bruscă de hormoni sexuali, declinul hormonal are loc treptat începând de la 40 de ani, ei suferind de fracturi osoase din cauza osteoporozei. Diverși factori determină bărbații să dezvolte osteoporoză cu cel puțin un deceniu mai târziu decât femeile. În plus, un avantaj este că în timpul vieții hormonii sexuali masculini ajută la creșterea grosimii oaselor.

Se estimează că, în fiecare an, în jur de 80.000 de bărbați vor suferi o fractură de șold, în timp ce unul din trei va muri în primul an. Aproximativ 25% din totalul fracturile osteoporozice apar la bărbați, iar complicațiile și mortalitatea asociate acestor fracturi sunt mai mari la bărbați decât la femei, precizează theconversation.com. Osteoporoza la bărbați este nediagnosticată și ca urmare, netratată. Odată cu vârsta crește deficitul de vitamina D, responsabilă pentru mineralizarea și calitatea oaselor, dar și cu diminuarea funcției musculare.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel