Spania a fost o destinație turistică populară încă din anii 1950 și 1960. În secolul XXI, este casă pentru întregi mulțimi de comunități diverse, fie că este vorba de Mica Bulgarie în Segovia sau de Micul Pakistan în La Rioja.
Populația străină este într-o constantă în creștere. Anul trecut, străinii au contribuit cu un procent uimitor de 97,5 la sută la creșterea populației, dar distribuția geografică (și componența) acestor nou-veniți pe țărmurile spaniole este departe de a fi uniformă. Astfel, în prezent există multe municipalități în care străinii sunt mai numeroși decât localnicii.
În unele dintre aceste localități, care sunt adesea locuri foarte mici, cu câteva sute de locuitori (adesea în vârstă), populația străină a menținut de fapt orașele în viață. În Spania, orașele care mor din cauza plecării oamenilor reprezintă o mare problemă cunoscută sub numele de Espana Vaciada (Spania goală).
Unele dintre aceste orașe sunt locuri turistice tradiționale (Alicante sau Malaga), însă în altele, în locuri precum Guadalajara și Segovia, creșterea e explicată altfel.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică din Spania (INE), micul oraș Torre del Burgo din Guadalajara este orașul cu cea mai mare proporție de străini: 89% din cei 502 locuitori ai săi.
Interesant este faptul că datele INE arată că 385 dintre locuitorii orașului (76,69%) sunt bulgari.
Acesta este urmat de Fuente el Olmo de Fuentiduena, din Segovia, unde 77 la sută din populație este formată din străini (281 de locuitori în total). Dintre aceștia, aproximativ 90 la sută sunt români, marea majoritate fiind angajați în sectorul agricol și de agricultură al orașului.
În orașele în care străinii sunt mai numeroși decât localnicii, acest lucru se datorează adesea muncii și angajării în economia locală.
Interesant este faptul că românii și bulgarii par a fi două comunități care rămân împreună și se mută în părți similare din Spania. În 1998, existau doar 20 de rezidenți bulgari în Segovia, dar până în 2022 numărul acestora a urcat la 4.789, potrivit cifrelor Institutului Național de Statistică din Spania (INE) - peste un sfert (26 %) din populația străină din întreaga provincie.
Pe locul al treilea se află Rojales, în Alicante, unde 69% dintre cei 17.389 de locuitori sunt străini. Dintre aceștia, aproximativ jumătate sunt (ați ghicit) imigranți britanici, probabil pensionari.
Urmează Arboleas, în Almería, unde 68 la sută din cei 4.450 de locuitori sunt străini, dintre care până la 60 la sută sunt britanici, precum și San Fulgencio, în Alicante, unde 67 la sută din cei 9.680 de locuitori sunt străini, dintre care peste jumătate sunt britanici, cu o mică proporție de germani, și Partaloa, Almería, cu 64 la sută (din 936).
Există, de asemenea, municipalitățile Llíber (Alicante) și Benahavís (Málaga), unde aproximativ o treime sunt britanici, cu o populație rusă semnificativă; precum și Benitachell (Alicante) și Daya Vieja (Alicante) care au, de asemenea, peste 60 la sută populație străină, ambele cu o puternică comunitate britanică.
Există, de asemenea, mai multe orașe în care populația străină depășește 50 la sută, printre care Algorfa (Alicante), Bédar (Almería), Alcalalí (Alicante), Teulada (Alicante), San Miguel de Salinas (Alicante), Heras de Ayuso (Guadalajara), Hondón de los Frailes (Alicante), Guissona (Lleida), Murla (Alicante), Calpe (Alicante), Benijófar (Alicante) și, în cele din urmă, Alfaz del Pi (Alicante), care găzduiește numai în această localitate 2.500 de norvegieni!
Germanii, belgienii, olandezii, britanicii, suedezii și alți vest-europeni tind să reprezinte cea mai mare parte a populației străine din Alicante și provincia Almería, în timp ce est-europenii reprezintă majoritatea străinilor din Lleida și Guadalajara, potrivit cifrelor oficiale citate de publicația The Local.
-------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News