Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ora de vară 2024 se schimbă duminică pe 31 martie
WhatsApp
Trecerea la ora de vară în 2024 va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Această schimbare va determina ca ziua de 31 martie 2024 să aibă doar 23 de ore în loc de cele obișnuite 24.
Ora de vară 2024 se schimbă duminică pe 31 martie / foto: freepik.com

În România, ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar în Italia, ora 2:00 va deveni ora 3:00, respectând diferența de fus orar. Scopul principal al acestei schimbări este de a optimiza utilizarea luminii solare pe parcursul zilei, contribuind astfel la economisirea energiei prin reducerea necesității de iluminat artificial în orele de seară.

Trecerea la ora de vară este o practică larg răspândită în multe țări ale lumii, însă nu este universală și este aplicată în funcție de deciziile fiecărui stat în parte. În Uniunea Europeană, această practică este coordonată pentru a asigura sincronizarea orară între statele membre, facilitând astfel comerțul și călătoriile.

 

De ce se schimbă ora și cine a introdus-o

 

După trecerea la ora de vară, zilele vor părea mai lungi, cu mai multă lumină naturală disponibilă spre seară. Acest lucru favorizează activitățile în aer liber și poate contribui la starea generală de bine a populației, oferind oportunități pentru petrecerea timpului în natură și pentru diverse activități recreative.

Conceptul de ora de vară a fost inițial propus de către omul de știință Benjamin Franklin în anul 1784. Într-un eseu intitulat "An Economical Project", Franklin a sugerat introducerea unei perioade de timp în timpul verii pentru a economisi uleiul folosit la lămpile de iluminat. Observând că într-o dimineață de vară la Paris, la vârsta de 78 de ani, lumina naturală a Soarelui pătrundea în camera sa la o oră mai devreme decât era obișnuit, Franklin a fost inspirat să propună ajustarea orară.

Germania a fost prima țară care a adoptat oficial ora de vară în 1916, urmată de Marea Britanie și alte țări europene. Statele Unite au adoptat și ele ora de vară în 1918, dar au renunțat la ea în 1919 din cauza opoziției fermierilor. Până în 1966, fiecare stat din SUA avea propriile reguli referitoare la ora de vară, creând confuzie și inconsecvență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel