În Ucraina, rușii folosesc violul ca "strategie militară" și ca "tactică deliberată de dezumanizare a victimelor". Reprezentantul special al Națiunilor Unite, Pramila Patten, a folosit aceste cuvinte, denunțând "cazuri oribile și violențe brutale" în țara invadată de Rusia.
Patten a declarat că există toate indiciile unor agresiuni sexuale ca armă de război în Ucraina: "Când femeile și fetele sunt reținute zile întregi și violate, când începi să violezi băieți și bărbați mici, când vezi o serie de cazuri de mutilare genitală, când auzi mărturii ale unor femei care vorbesc despre soldații ruși cu Viagra, este clar că este o strategie militară. Iar atunci când victimele vorbesc despre ceea ce s-a spus în timpul violurilor, este în mod clar o tactică deliberată de dezumanizare a victimelor".
ONU a verificat "peste o sută de cazuri" de viol în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia, dar, potrivit lui Patten, "nu este vorba de o chestiune de cifre". "Este foarte complicat să ai statistici fiabile în timpul unui conflict activ, iar cifrele nu vor reflecta niciodată realitatea, deoarece violența sexuală este o crimă tăcută, cel mai puțin raportată și cel mai puțin condamnată", a adăugat el, precizând că "cazurile raportate sunt doar vârful icebergului".
Victimele violurilor în Ucraina sunt în principal femei și fete, dar sunt raportate și abuzuri asupra băieților și bărbaților. Oficialul a citat raportul de la sfârșitul lunii septembrie al comisiei internaționale independente de anchetă care "a confirmat infracțiunile împotriva umanității comise de forțele rusești și, conform mărturiilor colectate, vârsta victimelor violențelor sexuale variază între 4 și 82 de ani". Există multe cazuri de violență împotriva copiilor, "violați, torturați și închiși".
Violul ca armă de război a marcat toate conflictele, dar, potrivit lui Patten, războiul din Ucraina marchează un "semnal de alarmă" internațional. "Există acum o voință politică de a lupta împotriva impunității și un consens asupra faptului că violul este folosit ca tactică militară, ca tactică a terorii", au spus el.
Citește mai departe
Papa Francisc a lansat un apel pentru reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care „şi-a arătat limitele” în contextul pandemiei de COVID-19 şi al războiului din Ucraina, potrivit unei noi cărţi a suveranului pontif, din care cotidianul La Stampa a publicat duminică un fragment, informează AFP.
„Când vorbim despre pace şi securitate la nivel mondial, prima organizaţie la care ne gândim este cea a Naţiunilor Unite (ONU) şi, în special, Consiliul său de securitate. Războiul din Ucraina a evidenţiat încă o dată necesitatea de a face în aşa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile şi mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor”, a declarat papa Francisc.
„În timp de război, este esenţial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism şi de un mai bun multilateralism”, însă Organizaţia Naţiunilor Unite, aşa cum funcţionează ea de la înfiinţarea sa, „nu mai răspunde noilor realităţi”, a adăugat suveranul pontif.
„ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în faţa ororilor cu care omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea. Deşi ameninţarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeaşi" şi instituţiile internaţionale trebuie să fie "rodul celui mai mare consens posibil”, consideră liderul de la Vatican.
„Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanşarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral şi-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situaţiile în care, uneori, legea celui mai puternic cântăreşte mai mult decât solidaritatea”, a declarat, cu regret, papa Francisc.
Liderul de la Vatican îndeamnă la „reforme organice, destinate să le ajute pe organizaţiile internaţionale să îşi regăsească vocaţia primordială de a servi interesele familiei umane”.
Papa Francisc se consideră, totodată, apărătorul „securităţii integrale”, ce constă în garantarea tuturor drepturilor (alimentar, sanitar, economic şi social) în baza cărora cărora instituţiile internaţionale ar trebui să îşi formuleze toate deciziile.
Noua carte a papei Francisc, intitulată „Vă întreb în numele Domnului. Zece rugăciuni pentru un viitor al speranţei”, va fi lansată marţi în Italia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News