''Omicron continuă să se răspândească pe planetă. Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese, şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate!'', a atenţionat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinţă de presă la Geneva.
''Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante'' ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat directorul general al OMS.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea transforma COVID-19 într-o boală endemică, cu care lumea va putea să trăiască. ''Odată cu creşterea imunităţii în populaţie - iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus faţă de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate'', a apreciat Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.
Cu toate acestea, directorul general al OMS se arată mai prudent şi atrage atenţia încă o dată că tulpina Omicron nu este una blândă. ''Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi'', a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.
''În unele ţări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranţa că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio ţară nu a depăşit această problemă'', a concluzionat directorul general al OMS, scrie Agerpres.
Anunțul vine în contextul în care tulpina Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
Potrivit raportului, noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă "să evite imunitatea" şi există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi.
OMS precizează, pe de altă parte, că "dovezi tot mai numeroase" arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului.
Totuşi, OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate", având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News