„Este plauzibil ca zona să se îndrepte către un fel de final de pandemie”, a declarat Hans Kluge pentru AFP într-un interviu, adăugând că Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.
Odată ce creșterea actuală a Omicron, care se extinde în prezent în Europa, va înceta, „va exista pentru câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate în urma infecției”.
„Anticipăm că va exista o perioadă de liniște înainte ca SARS-CoV-2 să revină spre sfârșitul anului, dar asta nu înseamnă neapărat revenirea pandemiei”, a spus Kluge.
Omul de știință american, Anthony Fauci, și-a exprimat duminică un optimism similar. El a declarat în emisiunea „This Week” pentru ABC News că, în condițiile în care cazurile COVID-19 au scăzut „destul de brusc” în anumite părți ale Statelor Unite, „lucrurile arată bine”.
Deși a avertizat împotriva excesului de încredere, el a spus că, dacă scăderea recentă a numărului de cazuri în zone precum nord-estul SUA continuă, „cred că veți începe să vedeți o schimbare în întreaga țară”.
Biroul regional al OMS pentru Africa a mai spus săptămâna trecută că și aici cazurile COVID au scăzut, iar decesele au scăzut pentru prima dată de când al patrulea val de virus dominat de Omicron a atins apogeul, scrie Antena3.
Varianta Omicron, despre care studiile au arătat că este mai contagioasă decât Delta, dar duce în general la infecții mai puțin severe în rândul persoanelor vaccinate, a dus la speranța că SARS-CoV-2 începe să treacă de la o pandemie la o boală endemică mai gestionabilă, cum ar fi gripa sezonieră.
Dar Kluge a avertizat că este încă prea devreme pentru a considera COVID-19 endemic. „Se vorbește mult despre endemism, dar endemic înseamnă... că este posibil să prezicem ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, așa că trebuie să fim foarte atenți”, a spus Kluge. Cu Omicron răspândindu-se atât de mult, alte variante ar putea apărea, a avertizat el.
„Vom fi pregătiți să adaptăm vaccinurile, în special pe cele ARNm, dacă va fi necesar să le adaptăm la variante mai virulente”.
Pe de altă parte, comisarul european pentru piețele interne, Thierry Breton, al cărui mandat include producția de vaccin, a declarat duminică că va fi posibilă adaptarea vaccinurilor existente la orice variante noi care ar putea apărea.
„Vom putea rezista mai bine, inclusiv la noi variante”, a declarat el pentru televiziunea franceză LCI.
„Vom fi pregătiți să adaptăm vaccinurile, în special pe cele ARNm, dacă va fi necesar să le adaptăm la variante mai virulente”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News