Cei 8 români se încălzeau doar la aragaz, cele 4 arzătoare erau aprins pentru a le da un pic de căldură. Asta a găsit, în ianuarie, Wendy van der Zalm, membru al consiliului de administrație al Recreatiepark De Kanthoeve în Bakel, când a ajuns la casa de vacanță ransformaăt în locuință de serviciu.
Wendy a fost șocată de ceea ce a găsit. "Cinci persoane, din România, erau acasă, restul lucrau. Nu vorbeau olandeză și nici engleză. Unul dintre ei a arătat cu degetul câți locuiesc acolo: șase bărbați și două femei. Saltelele erau peste tot în camere. Încălzirea nu funcționa, nici apa caldă și nu existau pături pe paturi. Incredibil, e ianuarie și foarte frig. Când le-am cerut rezidenților actul de identitate, doi dintre ei au reușit să îl dea. Ceilalți au spus că sunt la fabrică. Deci nici măcar nu pot merge acasă dacă vor“, a afirmat Wendy când a văzut condițiile în care românii stăteau.
Cabanele din parc pot fi locuite permanent. Cabana în care locuiesc românii este deținută de agenția de ocupare a forței de muncă Reyhan de doi ani. Două persoane sunt înregistrate la adresa, dar în realitate erau 8. Ieri, Wendy a mers din nou la locuința lor, însă nu mai era nimeni acolo. Unde sunt acum este neclar. Potrivit unuia dintre proprietarii parcului de vacanță din Bakel, cabana este acum "în cele din urmă" renovată de către agenția de ocupare a forței de muncă temporară, relatează omroepbrabant.nl. Migranții provin din această agenție pentru a lucra în abatoare și în fabrici de prelucrare a cărnii.
Omroep Brabant, postul de televiziune și radio regional din Olanda, a vizitat cabana în ianuarie și a văzut condițiile în care cei 8 muncitori români stăteau. Între timp, cabana deținută de agenția de ocupare a forței de muncă Reyhan în 's-Heerenberg a intrat în reabilitare, după ce Wendy a contactat agentul districtual și agenția de ocupare a forței de muncă temporară a fost obligat ă să ia măsuri. Documentele lucrătorilor migranți trebuiau să fie stabilite, iar facilitățile din cabană trebuiau ajustate de către proprietar.
Migranții și-au primit documentele înapoi și cererile noastre au fost acordate", a afirmat Peter Knops, agentul municipal contactat de wendy n cazul românilor. La acea vreme, Knoops a anunțat că municipalitatea Gemert-Bakel va investiga în continuare modul în care Reyhan se ocupă de lucrătorii migranți și au ajuns în acea casă de vacanță. Ancheta e în desfășurare, așa că Knoops nu poate spune prea multe despre asta. „Suntem cu ochii pe acel proprietar", adăugat Knoops.
Potrivit lui Wendy van der Zalm, oamenii au ieșit acum din cabană. "A fost nevoie de aproximativ o săptămână pentru ca agenția de ocupare a forței de muncă să ia măsuri. Acum au cabana renovată și au scăpat de dăunători. Asta a fost o problemă acolo", a spus ea.
Ce s-a întâmplat cu muncitorii migranți rămâne un mister pentru ea. "Poate au fost trimiși înapoi sau doar trimiși înapoi la o altă căsuță. Dar vom fi cu ochii pe proprietarul acesta. Sunt cunoscuți pentru că nu sunt buni cu oamenii. Când acei români au fost trimiși de aici, un cuplu a stat afară în parcare toată ziua cu bagajele și gunoaiele. Seara au fost preluați de o dubă", a adăugat ea, citează Omroep Brabant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News