Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oamenii de știință au clonat prima maimuță Rhesus din istorie, care va ajuta la cercetarea medicală umană
WhatsApp
Oamenii de știință chinezi au reușit să cloneze pentru prima dată o maimuță Rhesus, deschizând noi orizonturi în domeniul cercetării medicale și stârnind discuții cu privire la posibilitatea utilizării acestei tehnici în cazul oamenilor. Masculul clonat a supraviețuit peste doi ani, reprezentând un progres semnificativ în înțelegerea mecanismelor implicate în clonarea primatelor.
Oamenii de știință au clonat prima maimuță Rhesus din istorie, care va ajuta la cercetarea medicală umană / Foto: Unsplash

Echipa de cercetători din China a utilizat o versiune modificată a tehnicii de clonare folosită pentru a crea celebrul mamifer clonat, oaia Dolly. Din cei 113 embrioni clonați, doar 11 au fost implantați în maimuțe surogat, iar doar unul a supraviețuit. Așa cum au explicat cercetătorii, rata scăzută de succes a clonării (mai puțin de 1% în acest caz) reprezintă o provocare, dar aceasta avansează cunoștințele despre clonarea primatelor.

Aceasta nu este prima reușită a echipei chineze în domeniul clonării primatelor, deoarece, în urmă cu șase ani, au creat primele maimuțe clonate din lume, macaci identici cu coadă lungă. Scopul declarat al acestor experimente este de a dezvolta populații de maimuțe uniforme din punct de vedere genetic, care ar putea fi utilizate pentru cercetarea în domeniul bolilor umane.

 

Eficiența clonării primatelor rămâne scăzută

 

Deși rezultatele sunt promițătoare, experții subliniază că eficiența clonării primatelor rămâne scăzută, sub 1%, și că temerile legate de clonarea umană au fost considerate "complet nefondate". Dr. Montoliu, cercetător la Centrul Național pentru Biotehnologie din Spania, afirmă că aceste experimente demonstrează două lucruri importante: este posibil să se cloneze primate, dar eficiența procesului este extrem de scăzută.

De-a lungul decadelor, tehnica de transfer nuclear monocelular (SCNT) a fost folosită pentru a clona diverse mamifere, cum ar fi oi, bovine, porci, câini, pisici, șoareci și maimuțe cu coadă lungă. Cu toate acestea, eficiența rămâne o problemă majoră, iar clonele obținute au o rată scăzută de supraviețuire.

Pentru a îmbunătăți această eficiență, echipa chineză a dezvoltat o metodă numită "înlocuirea trofoblastului", care facilitează conectarea embrionului clonat cu o placentă sănătoasă. Această abordare s-a dovedit mai reușită și a dus la nașterea maimuței Rhesus sănătoase.

Dr. Montoliu a declarat: "Este de remarcat faptul că aceste experimente nu ar fi putut fi efectuate în Europa, deoarece legislația Uniunii Europene privind experimentele pe animale interzice utilizarea primatelor neumane, cu excepția cazului în care experimentul are ca scop investigarea unei boli grave, care pune în pericol viața oamenilor sau a speciei de primate în sine, ceea ce nu este cazul în acest experiment."

În timp ce aceste cercetări deschid drumul pentru înțelegerea mecanismelor de clonare la primate, ele ridică, de asemenea, întrebări etice în legătură cu cercetarea pe animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel