Nicoleta Gherasimoae, o româncă stabilită de 20 de ani în Germania, a vorbit, în emisiunea Diaspora în Direct, moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, despre viața românilor din această țară și despre modul în aceștia care se ajută între ei.
"Cum ați descrie comunitatea românească din Germania, că se tot vorbește că dacă te duci în străinătate, un sfat pe care ți-l dă un român care deja s-a stabilit peste hotare este să nu ai de-a face cu românii. E adevărat sau cum vă înțelegeți acolo în Germania?", a întrebat Bogdan Bolojan.
"Depinde și de fiecare în parte. Deci eu consider că nu este adevărat ceea ce se spune, pentru că în primul rând, peste tot în lume trebuie să avem grijă cu ce persoane intrăm în contact, să ne cunoaștem mai bine. Dar da, poate că unii oameni au experiențe rele, din cauză că nu știu cu cine au de-a face. S-a întâmplat pentru ei că au întâlnit pe cineva care a vrut să profite de ei într-un fel, nu știu, eu nu am astfel de amintiri și nici astfel de experiențe și mă bucur când întâlnesc români.
Deci nu, nu m-am ferit niciodată să întâlnesc români și nu mi s-a întâmplat un lucru urât, dar românii se ajută între ei, de exemplu cu locuri de muncă. Poate cineva a intrat într-o anumită firmă unde e bine, și-a adus un prieten, un coleg. Mai funcționează relațiile de acest gen. Eu am ajutat pe cineva, nu știu acum dacă altcineva m-ar ajuta pe mine, eu vreau să văd binele în oameni, așa că cred și vreau să sper că sângele apă nu se face și pe român tot românul îl trage.
Nu am fost nici în situația să cer cuiva ajutorul și să fie român, nu mi s-a întâmplat. Dar totuși eu nu vreau să cred că românii n-ar fi un pic uniți", spune românca.
Femeia mai spune că românii din Germania se întâlnesc destul de des la magazine și în restaurantele românești. Vorbeați mai devreme de biserici care continuă să fie principalul loc unde se întâlnesc românii dintr-o anumită regiune din Germania.
"Bisericile nu (loc unde se întâlnesc românii dintr-o anumită regiune din Germania, n.r.), dar poate magazinele cu specific românesc, restaurantele, bisericile, ce să vă spun, sunt cam goale. Deci magazinele, afacerile românești mai degrabă și acolo unde sunt produsele românești știu că merg românii.
Știu că avem un Vuberta, un român care deține un local, chiar vreau să-l vizitez. El este foarte cunoscut și pe alte rețele de socializare, dar pe majoritatea românilor îi întâlnim, cum v-am spus, în orașele unde sunt magazine românești, unde sunt restaurante românești, acolo se aude limba română", mai spune Nicoleta.
Urmărește emisiunea integrală:
------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News