Marcela Tauscher a ajuns în Italia în 2006 din România, unde s-a născut și a crescut. Familia ei, de origine germană, s-a mutat în Europa de Est pentru a scăpa de război. La începutul anilor 2000, mătușa Marcelei a decis să se mute în Italia și, ceva timp mai târziu, a urmat-o și ea.
Românca a ajuns în Mantua fără să vorbească un cuvânt în italiană, dar s-a integrat imediat. După o primă și foarte scurtă experiență ca îngrijitoare pentru o doamnă în vârstă, și-a găsit un loc de muncă într-o fabrică de textile care produce șosete și lenjerie intimă. A rămas acolo timp de șapte ani, apoi, prin sprijinul și motivația prietenilor a decis să-și schimbe din nou viața și să fie șofer de camion.
Astfel în anul 2014 Marcela și-a găsit primul loc de muncă ca șofer și de atunci nu a mai părăsit niciodată camionul.
„Am Dieselul în sânge. Dacă aș câștiga la loto, mi-aș lua o lună de vacanță, dar m-aș urca din nou în camion", mărturisește Marcela, subliniind determinarea ei de neclintit față de muncă și modul în care această profesie a devenit o parte integrantă a identității ei.
De-a lungul anilor,românca a devenit un mentor și un sprijin pentru tinerii șoferi care încep acum în această profesie. Ea crede cu tărie că este foarte important să oferi îndrumare și suport celor care sunt la început de drum, contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea unei comunități mai puternice de șoferi profesioniști.
„În ultima vreme am văzut multe fete tinere noi, mai ales din străinătate. Așa că am creat un grup de Whatsapp împreună cu alte colege să ne ajutăm reciproc. Facem schimb de informații utile, de sfaturi, astfel încât noile venite să știe că pot conta pe sprijinul celor mai în vârstă. Nu este suficient să aducem femei în acest sector, ci scopul este să ne asigurăm că aceste fete rămân. Contribuția mea este pur și simplu de a le ajuta să vadă frumusețea acestei profesii", subliniază Marcela, conform presei străine.
Cu toate provocările și dificultățile pe care le întâmpină în această profesie, Marcela rămâne fermă în credința ei că munca sa are un scop și că pasiunea ei pentru volan este cea care o menține pe drumul cel bun.
"Filozofia mea de viață este de a găsi întotdeauna o modalitate de a te adapta", mărturisește Marcela, reflectând asupra rezilienței sale în fața adversităților. Ea vede frumusețea profesiei sale în posibilitatea de a întâlni mereu oameni noi și de a descoperi latura umană a fiecărei călătorii.
"Există adesea timpi lungi de așteptare pentru încărcare și descărcare. Așa că, dacă este o zi bună, profit de acest timp liber pentru a mă plimba sau pentru a face sport. Există mai multe videoclipuri pe YouTube care arată ce exerciții sunt utile de făcut.", explică românca.
Cu toate că se teme că numărul șoferilor de camion va scădea în viitorul apropiat, Marcela rămâne optimistă în privința capacității industriei de a se adapta și de a evolua în timp.
"Pentru mine, viitorul este în cabina de camion", spune ea hotărâtă. „Cu toate acestea, în ceea ce privește industria, mă tem că vom fi din ce în ce mai puțini șoferi de camion și din ce în ce mai mulți șoferi, sau angajați la volan, dacă vrem să îi definim astfel. Lumea s-a schimbat, suntem mereu prea grăbiți, în schimb ar trebui să încetinim puțin, să pierdem câteva ore în schimbul a mai multă umanitate", mai spune românca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News