În 2020, Oana Lenuța Smeu, o româncă stabilită în Reading, Marea Britanie, și mamă a patru copii, se confrunta cu dificultăți financiare severe, fiind îngrijorată că nu va reuși să-și întrețină familia. Din cauza situației economice, nu mai putea merge la muncă și se temea că banii nu vor fi suficienți pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi.
Lenuța a decis să folosească abilitățile sale culinare pentru a depăși criza. "Mi-am cumpărat tot ce aveam nevoie și am început să fac sarmale, ciorbă rădăuțeană, ciorbă de perișoare și alte mâncăruri tradiționale, pe care le-am vândut românilor din comunitate. O liră sarmaua, șapte lire ciorba... Unii au început să râdă de mine, m-au luat la mișto, dar eu mi-am văzut de treaba mea. În primele două zile ca bucătăreasă am făcut 1600 de lire... Anglia este o țară care îți oferă o grămadă de oportunități, trebuie doar să vrei cu adevărat să faci ceva", a povestit ea pentru publicația Anunțul UK.
Originară din Brașov, Lenuța s-a mutat în Anglia împreună cu soțul ei în 2014, lăsându-și cei trei copii în România pentru a putea munci amândoi. Până la plecarea din țară, ea lucrase ca asistentă la Maternitatea Spitalului de Obstetrică Ginecologie "Doctor Ioan Aurel Sbârcea". În Marea Britanie, a început să lucreze ca "carer" (îngrijitoare), iar mai târziu a devenit "support worker" (asistent social). În 2019, cuplul a avut al patrulea copil, o fetiță, și a decis să aducă și ceilalți trei copii în Marea Britanie.
„Eram într-o situație delicată... Mă tot întrebam cum o să ne descurcăm, pentru că doar soțul avea serviciu, iar indemnizația pe care o primeam pentru ultimul copil era mai mică decât în România... Vă dați seama, cum să trăiască o familie de șase persoane doar cu un salariu?! Și asta în condițiile în care doar chiria și utilitățile ne consumau cam jumătate din salariul soțului... Mereu mi-a plăcut să gătesc, așa că am decis să pregătesc mâncăruri tradiționale iubite de români. Mi-am cumpărat tot ce aveam nevoie și am început să postez pe grupurile din comunitate. Nici acum nu pot uita ce bășcălie au făcut unii când au citit că fac sarmale la comandă și că o sarmă costă o liră... Eh, nu i-am băgat în seamă, am început să prepar tot mai multe produse și am mers înainte”, a mai povestit Lenuța jurnaliștilor de la sursa citată.
Perseverența ei a dat roade, iar tot mai mulți români din comunitate i-au devenit clienți fideli. În scurt timp, a început să fie solicitată pentru a găti la diverse evenimente precum nunți, botezuri și cumetrii. Pe măsură ce afacerea sa s-a extins, a început să atragă și clienți non-români, printre care și unul dintre cele mai mari institute de training din Marea Britanie, pentru care livrează săptămânal o cantitate semnificativă de mâncare în regim de catering.
„Acest Institut este cel mai mare client al meu, iar șansa mea a fost că acolo lucrează și câțiva români, iar o mare parte dintre cursanți sunt, de asemenea, conaționali de-ai noștri. Din acest motiv, au apelat la serviciile mele”, a explicat ea.
În cei patru ani de când a devenit bucătăreasă, Lenuța a avut mulți clienți importanți, însă unul dintre ei îi rămâne de neuitat. „Acest om s-a îndrăgostit pur și simplu de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500 – 600 de sarmale. De multe ori, venea însoțit de amici de-ai lui și îmi cerea să le gătesc salată de boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari”, a mai spus românca din Reading.
Mai multe detalii despre preparatele ei delicioase pot fi găsite pe pagina "Romanian goodies by Oana".
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News