În Italia, școala a început nu doar pentru elevi, ci și pentru profesorii care își asumă responsabilitatea de a educa viitorul. Însă, în fața unei crize tot mai adânci a profesiei didactice, salariile mici devin o problemă acută.
În prezent, salariul mediu al profesorilor italieni se situează la aproximativ 1.500 de euro pe lună, o sumă care nu le permite acestora să trăiască în condiții de confort. Anna Gamboni, care a lucrat timp de cinci ani în sistemul de învățământ privat înainte de a deveni titular în sectorul public, povestește despre dificultățile cu care se confruntă.
„Înainte, am început în școlile publice, dar munca într-un mediu precar nu era ușoară. Am decis să trec în sectorul public pentru mai multă securitate și pentru a avea posibilitatea de a accesa un credit ipotecar pentru a-mi cumpăra o casă”, explică Gamboni. Cu toate acestea, ironia soartei face ca acum să câștige mai puțin decât înainte, ceea ce o determină să se întrebe dacă nu ar fi mai bine să lucreze într-o fabrică, unde salariile sunt mai mari.
În Italia, profesorii câștigă aproximativ 74% din veniturile altor lucrători cu o diplomă universitară, în timp ce în alte state europene, acest decalaj este mult mai mic. Această situație pune presiune enormă pe profesori, care sunt obligați să facă față nu doar cerințelor educaționale, dar și presiunii financiare.
Pentru Anna Gamboni, care își dedică zilele educării elevilor, salariul său de 1.500 de euro nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile. Aproape jumătate din venitul său se duce pe ipoteca pentru locuința sa, în timp ce cealaltă jumătate este destinată taxelor universitare ale fiicei sale. În plus, sistemul ISEE nu îi permite să beneficieze de reduceri pentru aceste taxe, ceea ce îngreunează și mai mult situația financiară a familiei.
Pentru a compensa veniturile insuficiente, Gamboni lucrează și ca educatoare comunitară, o activitate care îi aduce o rambursare de 200 de euro.
„Este una dintre puținele activități care sunt compatibile cu programul meu, dar este doar o mică parte din ceea ce îmi trebuie pentru a supraviețui”, spune ea. În ciuda acestor dificultăți, Gamboni rămâne dedicată profesiei sale și pasionată de educația elevilor săi, având în vedere impactul semnificativ pe care îl are asupra viitorului acestora.
Cu toate că profesorii au două luni de vacanță pe an, acest beneficiu nu compensează suficient pentru veniturile reduse.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News