Casiera, în vârstă de 53 de ani astăzi, și-a început planul diabolic în anul 2009, când se angajase la galeria de artă a Fundației Beyeler din Riehen, Elveția.
Zi de zi a început să scadă sume mici din încasările galeriei, folosind diferite metode. Uneori le vindea clienților bilete scrise pe hârtie, metodă pe care galeria o folosea doar în cazul unei defecțiuni a computerului.
Cu alte ocazii inventa probleme cu imprimanta sau simula o dubla vânzare. În toate aceste ocazii banii au ajuns în buzunarele și nu în încasările galeriei. Încetul cu încetul, casiera a adunat o suma mare de bani.
Dar cum a fost descoperită? Casiera obișnuia să semneze anulările de chitanță cu numele colegilor și subordonaților săi. Până când unul dintre aceștia a observat niște acronime false și a raportat situația conducerii muzeului, care a deschis o anchetă internă.
Casiera a fost concediată pe loc în 2019. Pe numele ei a fost depusă și o plângere pentru furtul aproximativ un milion de euro.
Femeia a ajuns așadar în fața instanței, iar în sala de judecată nu a oferit explicații cu privire la proveniența banilor cu care a dus „o viața bună” în ultimii ani. Conform legislației elvețiene, refuzul de a da explicații echivalează cu o recunoaștere a vinovăției.
Fosta casieră își cumpătase mașini sport, bijuterii, haine de designer și multe alte lucruri de lux. În plus, îi plăcea să călătorească.
La final, casiera și-a aflat sentința: va trebui să despăgubească muzeul cu întreaga sumă furată (986.126 de franci, peste un milion de euro) și să plătească și o amendă de 3.150 de franci. În plus, femeia a fost condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare.
Totuși, va fi greu pentru muzeu să recupereze suma furată, în condițiile în car femeia a cheltuit acești bani de-a lungul timpului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News