Autoritatea de supraveghere a sănătății din Victoria a dezvăluit că doi copii au murit din cauza infecțiilor cu streptococul de grup A în 2022 și peste 60 au fost spitalizați.
Adesea întâlnită în gât și pe piele, infecția bacteriană declanșează în principal angina streptococică și scarlatina, dar poate duce la infecții invazive.
"În 2022, s-a înregistrat o creștere marcantă a numărului de cazuri de infecții cu streptococ de grup A", a anunțat Safer Care Victoria.
"Au existat cel puțin trei decese din cauza infecțiilor streptococice invazive sau a sindromului de șoc toxic, dintre care două cauzate de streptococul de grup A, iar mulți alți copii au avut nevoie de terapie intensivă".
Organismul de supraveghere a asistenței medicale a dezvăluit că au fost raportate 21 de cazuri în ultimele patru luni ale anului 2022, un număr similar cu cel pe care spitalul îl vede pe parcursul unui an mediu.
Aceasta vine după ce streptococul A a fost responsabil pentru moartea a 37 de copii sub 18 ani de la începutul lunii septembrie, cu 37 de persoane ucise în total.
Potrivit sistemului național de supraveghere a bolilor cu declarare obligatorie din Australia, au existat peste 1000 de cazuri de infecții streptococice invazive grave în întreaga țară în 2022.
Restricțiile pandemice au redus numărul de infecții streptococice invazive de la 20-25 înregistrate într-un an mediu până la doar trei cazuri în 2020 și patru în 2021.
Șeful responsabil cu sănătatea din Victoria, profesorul Brett Sutton, a declarat că creșterea numărului de cazuri urmează o tendință observată în unele țări europene.
Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Regatul Unit au înregistrat o creștere a numărului de cazuri în ultima jumătate a anului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Aceste cazuri au afectat mai ales copii cu vârsta sub 10 ani.
OMS afirmă că nu au fost raportate cazuri de creștere a rezistenței la antibiotice sau de noi tulpini ale bacteriei, atribuind creșterea numărului de cazuri la creșterea amestecului social, pe măsură ce restricțiile Covid-19 sunt în continuare reduse.
Copiii mici, femeile însărcinate sau în perioada postnatală și persoanele în vârstă se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta boala mortală, conform profesorului Sutton.
Doctorii recomandă ca copiii care prezintă semne de infecție bacteriană gravă să fie tratați "prompt" cu antibiotice.
Streptococul de grup A (Streptococul de grup A sau Strep A) poate provoca multe infecții diferite.
Bacteria se găsește în mod obișnuit în gât și pe piele, iar unele persoane nu prezintă niciun simptom.
Simptomele pot fi adesea confundate cu alte afecțiuni și includ febră sau frisoane, amețeli, dificultăți de respirație, dureri de cap, greață, infecții ale pielii și dureri abdominale.
Infecțiile cauzate de Streptococul A variază de la boli minore la boli grave și mortale.
Printre acestea se numără infecția cutanată impetigo, scarlatina și angina streptococică.
În timp ce marea majoritate a infecțiilor sunt relativ ușoare, uneori bacteria provoacă o boală numită boală streptococică invazivă de grup A.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News