Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Numărul românilor din Austria s-a dublat în doar 7 ani. Populația Austriei crește doar prin imigrație
WhatsApp
Numărul românilor din Austria s-a dublat în ultimii 7 ani. Populația românească a devenit astfel a doua cea mai numeroasă, după cea germană. 
Excursie de o zi la Viena. Cum să petreci 24 de ore în capitala Austriei

Raportul Migraţie şi Integrare publicat recent în Austria realizează un tablou detaliat al imigranţilor din ţară, al provenienţei lor, al limbilor vorbite în familie şi nu numai. Peste un sfert din populaţia Austriei are un "istoric de migraţie", ceea ce înseamnă conform institutului Statistik Austria persoane cu ambii părinţi născuţi în străinătate, indiferent de cetăţenia sau locul naşterii respectivei persoane.

Deşi migraţia este pentru unii un subiect controversat, Statistik Austria a clarificat că în lipsa ei populaţia ţării pur şi simplu n-ar putea să crească. 'Populaţia Austriei creşte exclusiv datorită imigraţiei. Fără ea, conform prognozei demografice, numărul locuitorilor ar reveni, pe termen lung, la nivelurile din anii '50", afirmă directorul general al institutului, Tobias Thomas.

Cei care au luat cetățenia austriacă înainte de a avea copii nu sunt considerați străini

 

Nu orice persoană cu un "istoric de migraţie" e considerată străină. Multe dintre ele au părinţi născuţi în străinătate dar deveniţi cetăţeni austrieci înainte de a avea copii ori ei înşişi au devenit între timp cetăţeni austrieci. Acesta e motivul pentru care, deşi 25,4% din populaţie are un "istoric de migraţie", procentul locuitorilor cu cetăţenie străină e mai mic, de 17,7%. 

Germanii sunt în continuare cei mai numeroşi (218.347). Însă din 2015, când germanii erau doar 170.475, s-au schimbat multe. Numărul românilor aproape s-a dublat (de la 73.374 la 140.454), ceea ce-i face a doua cea mai numeroasă comunitate de străini, după germani. În 2015 turcii erau pe locul doi (115.433), dar acum sunt pe locul patru (117.944), după germani, români şi sârbi (121.643).

În privinţa copiilor şi a limbilor pe care le vorbesc, germana e limba maternă a 72% din copii de 4-5 ani din şcolile elementare ale Austriei. Pe locul doi (un pic sub 6%) se află la egalitate turcii şi sârbii-croaţii-bosniacii. Cam 2% din copii vorbesc româna, araba şi albaneza, urmate de maghiară (1%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel