Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu mai sunt locuri în cimitirele din Ucraina. Rămășițele românilor îngropați în cimitirul din Cernăuți, scoase; criptele - scoase la licitație
WhatsApp
Rămășițele românilor morți și înhumați în cimitirele din Cernăuți, Ucraina, vor fi scoase din morminte. Criptele „eliberate“ vor fi vândute apoi, prin licitație.

Rămășițele omenești vor fi scoase din mormintele românilor din cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuți, Ucraina, iar criptele vor fi revândute. Acest lucru a fost declarat de viceprimarul Ihor Krokhmal, potrivit unei publicații a MB.

"În Rezervația istorică și culturală a cimitirului de pe strada Zelena sunt posibile doar subînhumări. Nu sunt permise altele noi și este imposibilă mărirea teritoriului cimitirului. Anterior, a existat o decizie a comitetului executiv, conform căreia oamenii puteau cumpăra locuri acolo pentru o anumită sumă de bani. În 2007, această regulă a fost anulată, dar persoanele care au primit documente pentru aceste parcele de cimitir au dreptul de a fi înmormântate. Nu-i putem îngropa nici în morminte abandonate, pentru că există multe restricții", spune Krokhmal.

Rămășițele românilor îngropați în cimitirul din Cernăuți, scoase; criptele - scoase la licitație

 

La cimitirul de pe strada Zelena, au inventariat criptele în care în prezent este imposibil de identificat proprietarul.

"Acestea sunt în mare parte morminte din epoca românească. Nu există documente de arhivă, inscripții sau identificare. Sunt aproximativ două sute de astfel de morminte. Ne propunem să facem un inventar complet al acestora. Rămășițele morților vor fi reînhumate, iar criptele vor fi vândute la licitație", spune Ihor Krokhmal.

Aron Pumnul, profesorul lui Eminescu, înhumat la Cernăuți

 

În cimitirul românesc din fosta capitală a Bucovinei înstrăinate,  fiecare piatră funerară este o pagină de istorie națională. Aici își dorm somnul de veci pictorul Epaminonda Bucevschi, celebrul Aron Pumnul - primul profesor din Cernăuți al lui Mihai Eminescu, Eudoxiu Hurmuzachi, istoric militant pentru drepturile românilor din Imperiul Habsburgic, Zaharia Voronca, fost membru al societății „Arboroasa”, luptător în favoarea limbii și culturii române în Bucovina. Și una dintre surorile lui Mihai Eminescu, Aglaia, căsătorită cu profesorul Ion Drogli. Aglaia, o pianis­tă deosebită, membră a Societății Muzicale „Armonia”, a concertat adesea alături de Ciprian Porumbescu, nu doar la Cernăuți, ci și prin numeroase alte localități din Bucovina, potrivit Ziarul Lumina.

Tot în cimitirul cernăuțean sunt înhumați și teologul Valerian Șesan, Miron Călinescu - unul din profesorii lui Eminescu din perioada studiilor gimnaziale, dar și vreo doisprezece foști membri ai Academiei Române.

Nu mai sunt locuri în cimitirele din Ucraina: Se caută locuri pentru soldații uciși în lupte

 

În total, în oraș există șase cimitire în care se fac înmormântări. Cimitirele din cartierele Rocha, Sadhora, Stara Zhuchka și Lenkivtsi au, de asemenea, suficient spațiu pentru acest scop.

La Cimitirul Central din Cernăuți, pe o suprafață de 1,5 hectare se pregătește o altă Alee a Gloriei, unde să fie înhumați militarii morți în luptă. Există, de asemenea, încă 2,5 hectare de teren pentru sectoarele generale.

"La Cimitirul Central, amenajăm o alee suplimentară în apropierea centrului cimitirului. Mai sunt multe lucrări de făcut. Lucrările de terasament sunt în curs de desfășurare acum. Sunt în curs de elaborare documentația de proiectare și estimare și sectoarele. Militarii vor fi înmormântați aici. Deci vom continua Aleea Celebrităților. Se va construi un drum și o intrare separată pentru acest sector. Proiectul include, de asemenea, un monument pentru gloria eroilor ucraineni", explică Ihor Krokhmal.

În ceea ce privește sectoarele generale, pentru acestea au fost alocate 2,5 hectare din terenul de rezervă al orașului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel