Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noul Coronavirus a ucis doi dintre pasagerii navei de croazieră Diamond Princess. 17 români se află la bord
WhatsApp
Doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, o femeie şi un bărbat octogenari de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia, au murit, au anunţat joi autorităţile şi media, citate de AFP şi Reuters.
sursa foto:  Singapore Cruise Society / Facebook

''Bărbatul este un locuitor din prefectura Kanagawa'', a precizat guvernatorul acestei regiuni din apropiere de Tokyo.

Potrivit postului japonez NHK, este vorba despre un bărbat de 87 de ani şi de o femeie de 84 de ani.

Nu au fost oferite detalii despre femeie, autorităţile dorind ca familia acesteia să fie informată înainte de anunţul oficial.

Acestea sunt primele decese înregistrate în rândul persoanelor contaminate de pe vasul de croazieră (621, dintre care cei mai numeroşi sunt japonezi - 270 , americani - 88, canadieni - 50 şi australieni - 48).

Cei doi octogenari sufereau de afecţiuni preexistente şi au fost evacuaţi de pe navă la 11 şi 12 februarie, a precizat NHK.

Vasul de croazieră, la bordul căruia s-au aflat iniţial circa 3.700 de persoane, se află în carantină de la data de 3 februarie.

 

Peste 600 de pacienţi infectaţi cu noul, Coronavirus, la bordul navei



Agenţia Kyodo a relatat că 29 de persoane sunt în stare gravă, printre acestea numărându-se una ale cărei teste pentru depistarea coronavirusului au avut rezultate negative. Ministerul Sănătăţii nu a comentat imediat aceste relatări, precizează Reuters.

Cu un număr total de 621 de cazuri consemnate pe Diamond Princess, acest vas de croazieră ancorat în portul Yokohama, în apropiere de Tokyo, este cel mai important focar de coronavirus din afara Chinei.

Miercuri, 443 de pasageri sănătoşi au debarcat. Evacuarea tuturor călătorilor va dura cel puţin trei zile. Alţi 500 de pasageri urmează să debarce de pe pachebot joi.

Sunt în continuare aşteptate rezultatele examinărilor medicale pentru alte câteva sute de persoane, însă cele a căror perioadă de carantină de 14 zile s-a încheiat, nu prezintă niciun simptom, au fost testate negativ şi nu au intrat în contact cu persoanele purtătoare pot pleca.

O polemică s-a iscat miercuri seară cu privire la măsurile luate la bordul vasului de croazieră. Un profesor de la Universitatea din Kobe, Kentaro Iwata, căruia i s-a permis accesul la bord în urma unor negocieri dure, a publicat ulterior înregistrări video pe YouTube pentru a denunţa o situaţie ''haotică'', notează AFP.

Guvernul s-a grăbit să reacţioneze negând criticile aduse, în special lipsa unei zone de separaţie între zonele verzi (sănătoase) şi cele roşii (infectate).

Ministerul Sănătăţii a publicat documente asigurând că gestionarea carantinei se realizează în mod corespunzător, luând în acelaşi timp noi măsuri după publicarea înregistrărilor video.

 

Vasul de croazieră, în carantină de la data de 3 februarie



Joi dimineaţă, Iwata a şters înregistrările după ce a declarat că a ''obţinut informaţii de la o persoană de încredere că a fost îmbunătăţit controlul infecţiei la bord''. În opinia sa, semnalul de alarmă lansat şi-a atins scopul.

În plus, Institutul Naţional de Boli Infecţioase (Niid) a publicat un raport detaliat asupra cazurilor japonezilor, pe care Iwata l-a găsit ''liniştitor'' în ceea ce priveşte riscul de infecţii secundare la adresa pasagerilor. În acesta se menţionează că ''există dovezi că în general virusul a fost transmis înainte de aplicarea măsurilor de carantină''.

În ceea ce priveşte cei doi foşti pasageri care au murit, Iwata a subliniat că există ''o mulţime de persoane în vârstă la bord, de multe ori cu boli cronice, ceea ce îi face să fie pacienţi cu risc ridicat''.

El a recomandat monitorizarea pasagerilor debarcaţi, insistând asupra obligaţiei de a lua măsuri pentru a evita înmulţirea cazurilor secundare, fără a se aplica prea multe restricţii în cadrul adunărilor sau în cazul transporturilor, un aspect asupra căruia s-a declarat ''de acord cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a cerut să nu reacţioneze în mod excesiv''.

China continentală a raportat joi cel mai mic număr de cazuri confirmate cu noul coronavirus de la sfârşitul lunii ianuarie, parţial datorită unei modificări a criteriilor de diagnostic pentru pacienţii din provincia Hubei, epidentrul epidemiei, notează Reuters. China a confirmat miercuri 394 de noi cazuri, potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate. Numărul total al cazurilor confirmate în China continentală a ajuns astfel la 74.576. Bilanţul deceselor în China continentală a ajuns miercuri seară la 2.118. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel