Ministrul în subordinea căruia se află Protecția Civilă a anunțat deja o anchetă cu privire la modul în care s-a desfășurat operațiunea. La fel și procurorul general din Udine, existând suspiciuni că situația a fost gestionată foarte prost.
Dacă imaginile inițiale au arătat o lentoare foarte mare a pompierilor în planul de salvare a tinerilor, presei italiene i-au fost furnizate acum noi imagini cu încercările pompierilor aflați la sol de a ajunge la cei trei tineri români care erau captivi pe o insulă de pietriș din mijlocul râului.
Pe noile imagini, pe un cadru mai larg și filmate dintr-un alt unghi, se pot observa cei trei tineri români care stau îmbrățișați, încercând astfel să rămână stabili în calea apelor tot mai agitate. Undeva pe mal, la zeci de metri distanță se vede și un pompier care este asigurat cu frângii și încearcă să ajungă la ei. Totuși, în lipsa unei ambarcațiuni care să aibă și motorizare, totul pare absolut inutil. Filmulețul se încheie brusc, cu pompierul care nu reușește să înainteze absolut deloc. De altfel, publicația italiană Corriere conchide că pompierul a renunțat la încercare după ce a văzut că nu poate înainta deloc.
Pompierii spun de asemenea că pe podul de pe care se filma se aflau alți pompieri care pregăteau un sistem de frânghii, asemenea unei pânze de păianjăn de care tinerii ar fi trebuit să se prindă.
Totuși, imagini publicate recent și analizate și de StiriDiaspora.ro arată o încercare cu șanse foarte mici de reușită chiar și pe pod, de acolo unde ar fi trebuit să vină aceste frânghii salvatoare. Atunci pompierii au aruncat o frânghie tânărului Andrei Molnar, cel care este primul luat de ape și dus puternic în aval. Viteza cu care tânărul român este dus de apele râului este una amețitoare, iar aruncarea sforii este pur și simplu o încercare fără absolut nici o șansă de reușită. Fetele, rămase în zona insulei formate din pietriș, sunt la rândul lor luate de ape. Forța și curenții râului nu le-au dat însă nici un fel de șansă. Bianca Doroș nici măcar nu știa să înoate.
Parchetul italian analizează acum de ce nu s-a luat de la bun început măsura chemării elicopterului aflat în zonă, la o distanță de doar opt minute și s-a apelat la elicopterul de la Veneția, aflat la aproximativ 120 de kilometri distanță. Reamintim că primul apel la 112 a fost dat cu 30 de minute înainte ca tinerii să fie luați de ape, așadar exista suficient timp pentru efectuarea procedurilor de urgență care ar fi trebuit să existe deja pentru astfel de situații și pentru ca elicopterul să fie pregătit și să ajungă rapid în zonă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News