Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nipah, gazdă comună cu SARS-CoV-2. Virusul amenințător ce se răspândește în Asia: „Nu există tratament și are o rată de mortalitate mare“
WhatsApp
După noul coronavirus, un alt virus, a cărui rată de mortalitate este de 75% și împotriva căruia nu există un vaccin, se răpndește pe continentul asiatic. Se numește Nipah, a fost descoperit prima dată în Cambodgia și este prezent în fecalele liliecilor, la fel ca și coronavirusul.
Foto ILUSTRATIV

Rata mortalității pentru virusul Nipah este de până la 75% și nu există un vaccin pentru el. În timp ce lumea se concentrează pe Covid-19, oamenii de știință lucrează din greu pentru a se asigura că patogenul nu provoacă următoarea pandemie.

„Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus, potrivit BBC. 

Mortalitatea cauzată de Nipah este între 40 și 75%, în funcție de locația focarului. 

În fiecare an, OMS publică o listă extinsă de patogeni care pot să provoace crize de sănătate publică, astfel încât oamenii de știință să își poată prioritiza studiile și finanțarea acestora. OMS se concentrează pe acei viruși care reprezintă cel mai mare risc la adresa sănătății oamenilor, care au cel mai mare potențial epidemic și pentru care nu există vaccinuri. 

Nipah este în top 10 viruși care îngrijorează OMS. 

 

Sunt mai multe motive pentru care Nipah este considerat sinistru. Are o incubație foarte lungă (chiar și de 45 de zile), ceea ce reprezintă o largă oportunitate pentru o gazdă infectată, care să nu știe că este bolnavă, să împrăștie boala. 

Poate să infecteze un număr mare de specii de animale, făcând astfel și mai mare riscul de răspândire.  Te poți infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate.  Cei care se îmbolnăvesc pot să aibă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită. Este o boală pe care OMS nu dorește să o lase să se răspândească, potrivit Digi 24.ro. 

Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, din 196 de persoane infectate, 150 au murit. 

Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele, locurile de muncă sub aceștia. Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor. 

Se știe acum că liliecii sunt sursa pentru mai multe boli grave: Nipah, Covid-19, dar și Ebola și Sars. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel