Potrivit acestuia, acest ritm intens de studiu îi suprasolicită pe tineri, îi obosesc și le afectează capacitatea de a se concentra atunci când au nevoie cel mai mult. El a vorbit din perspectiva experienței sale și a comparat situația din România cu cea din Franța, acolo unde a studiat.
„Eu vorbesc ca ne-specialist; am ieşit din zona asta demult. Cred că în România se învaţă prea mult la nivelul şcolii şi al liceului. Eu am fost în Franţa; după trei ani de facultate, eram deja obosit. Şi colegii mei atunci începeau. Erau în facultate şi făcuseră un liceu normal, îşi deschiseseră cultura generală şi atunci descopereau... Eu făcusem toate olimpiadele posibile şi eram deja obosit când trebuia să accelerez. Doi: ce învăţăm noi în şcoală nu este foarte raportat la realitatea din jurul nostru", a spus edilul general joi, pentru Digi 24.
El a adăugat că materia predată în școli nu reflectă întotdeauna realitățile din viața de zi cu zi și nu pregătește elevii pentru lumea în care urmează să trăiască și să activeze. Această disociere între ceea ce se învață în școală și cerințele din viața reală este un subiect pe care Nicușor Dan îl consideră problematic și care ar trebui adresat în viitoarele reforme educaționale.
Primarul Capitalei a sugerat că o soluție pentru a face procesul educațional mai atractiv ar fi introducerea unor elemente mai umane și personale în cadrul lecțiilor, inclusiv povești despre viața personalităților istorice și culturale. În opinia sa, acest tip de informații ar putea face materia mai ușor de înțeles și mai interesantă pentru elevi.
"Într-adevăr, există foarte multe lucruri, în orice domeniu te duci... sunt oameni, cu pasiunile lor, care au făcut lucrurile acestea. Care şi-au scris scrisori unul altuia, care au avut iubite şi trebuie să povestim despre ei, pentru că în felul acesta lucrurile devin mai interesante şi mai accesibile", a adăugat Nicușor Dan.
Totodată, primarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația politică din România, în special la faptul că partidele de dreapta nu par să se coalizeze la nivel național. Nicușor Dan a subliniat importanța unei guvernări de dreapta și a criticat lipsa de colaborare între formațiunile politice de dreapta, în contextul alegerilor parlamentare viitoare. El a făcut referire la experiențele guvernărilor din trecut, pe care le-a considerat mai bune decât cele de stânga, și a exprimat dorința de a vedea o majoritate de dreapta în Parlamentul României.
"Eu sunt un pic îngrijorat. Fără să vorbesc aici de calitatea mea de primar - pur şi simplu de cetăţean care doreşte pentru sine, pentru familia lui, binele acestei ţări - sunt îngrijorat că Dreapta nu se coalizează la nivel naţional. În primul rând, teza mea este că guvernările de dreapta, aşa cum au fost ele după Revoluţie, au fost mai bune decât guvernările de stânga, fie că vorbim de Convenţia Democrată, fie de Alianţa DA. Chiar dacă comparăm acum cum s-a descurcat pe jaloanele din PNRR Guvernul Ciucă faţă de Guvernul Ciolacu, guvernarea de dreapta e mai bună pentru România, în opinia mea. De asta, eu mi-aş dori foarte tare să existe o majoritate de dreapta în Parlament, care să poată să dea în următorii patru ani o guvernare de dreapta", a spus edilul general.
Nicuşor Dan a menționat că partidele de dreapta au la dispoziție termenul limită de 10 septembrie pentru a depune alianțele politice la Biroul Electoral. El a îndemnat formațiuni precum PNL, USR, Forța Dreptei, REPER, PMP, dar și alte partide locale mai mici, să vină cu un proiect comun de guvernare.
Primarul Capitalei a atras atenția că tensiunile publice dintre liderii PNL și USR nu sunt benefice și că riscul unei eventuale guvernări de stânga ar putea marginaliza complet partidele de dreapta. „Avem o alianţă PSD-PNL, de aproape trei ani. Am văzut perioada în care ea a fost condusă de PNL; când am văzut un echilibru. Şi vedem acum această alianţă condusă de PSD, în care vedem că PNL-ul este ignorat. În condiţiile în care această stare de fapt se va perpetua şi dacă vom avea un preşedinte de stânga, practic, partidele de dreapta care vor intra la guvernare nu vor conta. Acesta cred eu că este riscul pentru România", a adăugat Nicușor Dan.
El a subliniat că partidele de dreapta și liderii lor trebuie să tragă în aceeași direcție pentru a se asigura că vor putea influența următorii patru ani de guvernare. În acest context, primarul l-a lăudat pe președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, pe care îl consideră un om cu viziune și curaj, care a contribuit la dezvoltarea comunității și a redus cheltuielile publice. Totuși, Nicușor Dan a precizat că numele viitorului premier nu este o prioritate în acest moment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News