Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nicușor Dan a semnat demolarea Cathedral Plaza, clădirea de 19 etaje construiă ilegal 
WhatsApp
Nicușor Dan anunță că a semnat dispoziția de demolare pentru clădirea Cathedral Plaza, înaltă de 19 etaje, care a fost construită ilegal. 

Clădirea ar fi trebuit să fie demolată încă din anul 2013, conform sentinței dată de judecători, numai că primarii anteriori nu au îndrăznit să ia o asemenea măsură. 

Cathedral Plaza va fi demolată pe banii Primăriei București, urmând ca ulterior suma să fie recuperată de la constructor. 

"Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1," a anunțat Nicușor Dan. 

Ridicarea clădirii a costat 60 de milioane de euro, iar în urmă cu câțiva ani se estima că demolarea clădirii ar presupune costuri de aproximativ 20 de milioane de euro, sumă deocamdată neconfirmată. Dărâmarea construcției ilegale ar putea dura peste un an. 

Cum s-a aruncat responsabilitatea ani întregi

 

Multă vreme, primarii s-au legat de faptul că respectiva clădire a fost construită lângă biserica monument Sfântul Iosif și ar trebui avize de la Ministerul Culturii pentru că procedura de demolare ar fi putut afecta structura bisericii. Astfel, foarte multă vreme autoritățile și-au aruncat responsabilitatea de la una la alta.

„Avizul privind desfiinţarea unui imobil aflat într-o zonă de protecţie a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, organism ştiinţific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, aşa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv «Comisia Naţională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervenţiile asupra imobilelor situate în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi în zonele construite protejate, pentru care nu există documentaţii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”, este unul din răspunsurile date de Ministerul Culturii, Primăriei București în anul 2017, atunci când primar al Capitalei era Gabriela Firea. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel