Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nici pensionarii din Germania nu o duc mai bine. O bătrână povestește cum se luptă zilnic să supraviețuiască după 45 de ani de muncă
WhatsApp
Povestea cutremurătoare a unei pensionare din Regensburg dezvăluie lupta dureroasă a multor germani în fața sărăciei la bătrânețe, chiar și după ani îndelungați de muncă dedicată.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Într-un interviu acordat publicației Mittelbayerische Zeitung, citat de Ziarulromânesc, o pensionară în vârstă de 71 de ani din Regensburg împărtășește cum se luptă zilnic sa zilnică să  supraviețuiască, în ciuda a 45 de ani de muncă cu normă întreagă.

Bătrâna a povestit că deși a avut o carieră diversă, începând de la educatoare la grădiniță și până la angajări în companii mari, în momentul de față se confruntă cu dificultăți financiare semnificative, având o pensie lunară de doar 1220 de euro.

Femeia este doar una dintre multele persoane afectate de sărăcia la bătrânețe în Germania, unde aproape jumătate dintre cei peste 65 de ani sunt în pericol. Situația este mai acută în orașele cu costuri de trai ridicate, unde trăirea doar cu o pensie devine tot mai dificilă.

”La finalul lunii, nu îți mai rămâne nimic” 

De-a lungul carierei sale, pensionara a trebuit să-și susțină financiar doi copii și ulterior pe mama sa, lăsându-i puțin spațiu pentru investiții într-o pensie privată. "Nu au mai rămas bani de economisit", spune ea. ”Venitul lunar se duce către chirie, utilități, taxe, asigurări și îngrijirea pisicii.  La finalul lunii, nu îți mai rămâne nimic.”, continuă bătrâna. 

Cu o pensie sub media națională pentru femei, care este de 772 de euro în Palatinatul Superior, ea se întreabă retoric: "Pentru ce am muncit timp de 45 de ani?".

Trebuie să inventeze scuze pentru a refuza invitațiile în oraș

Grijile financiare au transformat momentele de odihnă într-un lux inaccesibil, iar femeia nu poate să-și permită nici măcar o cafea în oraș. Întâlnirile cu foștii colegi de serviciu devin rare, iar la evenimente sociale trebuie să găsească scuze sau să se mulțumească cu un pahar de apă.

Deși este dependentă de banca de alimente pentru a face față cheltuielilor, pensionara găsește bucurie în faptul că poate oferi nepotului ei, ocazional, dulciuri. Cu toate acestea, povestea ei reflectă realitatea amară a multor germani vârstnici care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale, chiar și în ciuda creșterii planificate a pensiilor în vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel