Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nave de război rusești au patrulat în zona economică exclusivă a României, echipate cu temutele rachete Kalibr
WhatsApp
Cu nici 24 de ore înainte de sosirea președintelui Franței la Mihail Kogălniceanu, două nave militare rusești au patrulat în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.
Nave de război rusești au patrulat în zona economică exclusivă a României, echipate cu temutele rachete Kalibr. FOTO: captură Știrile PRO TV

„Prezența lor nu reprezintă un pericol”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării, chiar dacă s-au aflat foarte aproape de platformele maritime „Uranus” și „Ana”. Experții militari, consultați de Știrile PRO TV, care au văzut fotografiile cu cele două nave de luptă, spun că acestea sunt echipate cu armament, inclusiv cu temutele rachete Kalibr.

În zona economică exclusivă a României și la aproximativ 140 de kilometri de țărm sunt pozitionate în prezent două platforme marine: Uranus și Ana, de unde România tocmai a început extracția de gaze. În această zonă au fost văzute navele rusești, ultima dată în această săptămână. Potrivit unor surse, ambarcațiunile militare s-au apropiat până la o distanță de aproximativ 11 kilometri față de platforma Uranus.

Avionul fantomă a aterizat la granița României: Cine l-a așteptat pe un aeroport abandonat

 

Cele două nave rusești, echipate cu opt rachete Kalibr

 

Martorii au surprins în fotografii cele două nave rusești care deși nu au încălcat nicio reglementare internațională, au stârnit îngrijorare.

„Din imaginile respective ar rezulta că sunt corvete din clasa BoyanM și sunt în jur de 1.000 de tone. Ele, inițial, au fost concepute mai mult pentru acțiuni la litoral. Au un tun de 100 mm, dar cel mai important e faptul că au la bord opt rachete Kalibr, deci rachetele care sunt deja foarte folosite de Federația Rusă”, a declarat Constantin Ciorobea, fost adjunct șef al Forțelor Navale Române, conform sursei citate.

Insula Șerpilor, transformată de ruși într-un „crucișător de nescufundat”

Rachete care, mai spune militarul, pot lovi ținte aflate la 500 km în interiorul teritoriului ucrainean chiar din regiunea în care s-au aflat în aceste zile navele, adică din zona economică exclusivă a României.

Rusia îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa

Conform reglementărilor internaționale, statutul de zonă economică exclusivă îi conferă României doar dreptul de a exploata resursele aflate în acea regiune. Asta înseamnă că orice navă din lume are dreptul de a naviga în acele ape oricând, fără să fie nevoie de vreo aprobare din partea României. Iar navele militare rusești au fost văzute mereu acolo de la izbucnirea războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel