Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO caută un nou secretar general pentru a-i urma lui Stoltenberg: Ce candidați există? Iohannis pornea cu prima șansă
WhatsApp
NATO este deja cufundată în cursa pentru alegerea unui nou secretar general, dar fără un favorit clar care să-l înlocuiască pe norvegianul Jens Stoltenberg, aflat în funcţie din 2013 şi al cărui mandat a fost prelungit cu încă un an, deoarece înlocuirea sa a coincis cu începutul războiului din Ucraina.

Negocierile între aliaţi sunt în plină desfăşurare în vederea găsirii numelui potrivit care să-i succeadă fostului premier scandinav, la summitul liderilor care va avea loc în Lituania, în luna iulie, explică diverse surse aliate consultate de Europa Press, care punctează că noul şef politic al NATO va prelua funcţia pe 1 octombrie.

Alegerea secretarului general al NATO este un proces informal de consultări diplomatice între aliaţi, la nivel de ambasadori, care, în ultimă instanţă convin asupra unui nume pentru un mandat de patru ani ce poate fi prelungit.

Dacă în urmă cu câteva luni se credea că Stoltenberg va continua până în aprilie 2024, când Alianţa Atlantică îşi va sărbători cea de-a 75-a aniversare cu un summit al liderilor, în Statele Unite, acest scenariu pare să fie diluat din cauza lipsei de claritate cu privire la momentul respectiv, afirmă sursele consultate.

NATO caută un nou secretar general

 

Într-un context marcat de războiul din Ucraina, care a amplificat rolul NATO, odată cu intrarea Finlandei, aderarea în curs a Suediei şi cel mai înalt nivel de coordonare dintre Statele Unite şi Europa din ultimii ani, diverşi aliaţi subliniază că trebuie să existe un politician cu un profil puternic împotriva Rusiei şi care să fie convins de legătura dintre Europa şi Statele Unite, în ciuda faptului că în Alianţa Atlantică s-a propus ca o femeie să poată conduce organizaţia, pentru prima dată în istorie.

În prezent, există mai multe nume pe masă, deşi niciunul nu pare încă un pariu sigur.

Cea mai repetată figură în ultima vreme este cea a premierului eston, Kaja Kallas, deşi profilul ei asertiv în faţa Moscovei îi poate reduce sprijinul în rândul altor aliaţi. Prelungirea mandatului lui Stoltenberg, anul trecut, i-a pus sub semnul îndoielii, oarecum, candidatura. În orice caz, ţările baltice şi Polonia ar putea face o propunere unică de promovare a unui secretar general din regiune.

Mutarea lui Geoană periclitează șansele lui Iohannis

 

Alte femei de pe lista scurtă ar fi actualul premier danez, Mette Frederiksen, vicepremierul canadian, Chrystia Freeland, sau fostul Înalt Reprezentant al UE, socialista italiană Federica Mogherini.

Spania nu are un candidat la conducerea Alianţei Atlantice, în ciuda imaginii internaţionale bune a premierului Pedro Sánchez, care a făcut ca el să fie luat în calcul, potrivit surselor consultate.

Premierul olandez Mark Rutte este unul dintre liderii europeni în activitate cei mai strâns asociaţi cu această funcţie, Ţările de Jos contribuind cu trei secretari generali la organizaţia militară.

În timp ce alegerea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, se contura cu putere pentru funcţia de Secretar General al NATO, din Europa de Est, mai precis dintr-o ţară cu trecut comunist, recenta reînnoire a mandatului Secretarului General Adjunct, tot un român, Mircea Geoană, până în octombrie 2024, afectează şansele lui Iohannis, potrivit 20 Minutos, titrează Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel