Elogiul vine din partea fostului internațional german Philip Lahm, care a avut funcția de director al turneului. Acesta a scris un editorial în prestigioasa publicație The Guardian.
Iată o parte din articol:
"Nu ți-ai putea dori oaspeți mai buni decât românii. Mai întâi și-au făcut ordine la vestiare, apoi au lăsat o scrisoare „Părăsim Germania cu sentimentul că am dat totul pentru România și suntem recunoscători pentru tot ce am trăit aici. Suntem foarte fericiți că Germania a fost scena de joc. Fiecare joc, fiecare emoție, fiecare experiență ne-a unit și ne-a făcut să simțim magia fotbalului. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european.”
UEFA Euro 2024 se va termina în curând, așa că este timpul pentru o retrospectivă. Nu aș putea fi de acord mai vehement cu concluzia românilor. Înainte să plece acasă, s-au gândit de ce au fost aici: să fim împreună, să sărbătorim, să dăm totul. Nimic mai mult și nimic mai puțin.
Să vorbim în primul rând despre evenimentele sportive. Am văzut meciuri interesante. Țările care nu au cele mai bune condiții, au format o unitate cu fanii lor. România a supraviețuit unei runde preliminarii pentru prima dată de la perioadele de glorie cu unicul Gheorghe Hagi, în urmă cu mai bine de două decenii.
Franța, Spania, Anglia și Țările de Jos au ajuns în semifinale.Aceste echipe sunt antrenate de patru personalități care lucrează pentru echipele lor naționale de ani de zile, care au fost nevoiți să se tocmească detaliile cruciale și să se ocupe atât de victorii, cât și de înfrângeri. Aceasta este sustenabilitatea socială. Echipele lui Didier Deschamps, Luis de la Fuente, Gareth Southgate și Ronald Koeman au caracter. În cazul Spaniei în special, puteți recunoaște o perspectivă asupra modului în care echipa va juca în următorii ani.
Multe lucruri sunt exprimate în fotbal. Ceea ce se întâmplă în arenă și pe drum spre arenă exprimă o funcție în societățile noastre. O parte a sportului constă în exprimarea emoțiilor. Comunități uriașe din toate cele 24 de țări participante au sărbătorit exuberant în Germania, defilând fericite și îmbrăcate prin centrele orașelor. România a cântat de două ori în orașul meu natal, München, iar atmosfera a fost incredibilă.
Am un background fotbalistic, așa că m-am văzut potrivit pentru rolul de director de turneu. Am văzut-o ca pe o datorie care mi-a plăcut foarte mult. Pionierii fotbalului au avut în vedere înțelegerea internațională și drepturile omului. Nu s-a schimbat nimic în acest sens și la rândul meu m-am concentrat mult pe acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News