Natalia Intotero urmează să participe la o conferință internațională, dar are și o întrevedere cu comisarul prezidențial cipriot pentru Diaspora și Afaceri Umanitare.
"Schimbul de experiențe și bune practici în relația cu diaspora au fost în atenția ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, cu prilejul participării la Conferința mondială a ciprioților din afara granițelor, care are loc zilele acestea la Nicosia.
La deschiderea oficială a evenimentului ajuns la cea de-a XX-a ediție, demnitarul român a avut o intervenție în care le-a mulțumit autorităților cipriote pentru deschiderea față de demersurile românilor de a-și menține și promova identitatea culturală, lingvistică și spirituală. Totodată, oficialul român a reiterat importanța includerii pe agenda viitoarei Comisii Europene a problematicilor privind diaspora, propunere lansată la București, în cadrul reuniunii informale la nivel ministerial organizată de MRP în parteneriat cu MAE, în 17-18 martie, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Printre delegații oficiali care au mai luat parte la evenimentul de la Nicosia s-au aflat președintele Agenției Evreiești, Isaac Herzog, Înaltul Comisar armean pentru Diaspora, Zareh John Sinanyan, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Serbiei, Nemanja Stevanovic, ministrul de externe al Ciprului, Nicos Christodoulides și Arhiepiscopul Ciprului, Chrysostomos al II-lea.
Natalia-Elena Intotero a avut apoi o întrevedere cu comisarul prezidențial cipriot pentru Diaspora și Afaceri Umanitare, Photis Photiou. Cei doi oficiali au discutat despre proiectele pe care autoritățile din cele două țări le au în derulare în sprijinul cetățenilor lor ce trăiesc peste hotare, ministrul român referindu-se și la proiectele derulate de MRP în anul 2019. Colaborarea excelentă dintre MRP și forul condus de Photis Photiu a fost evocată din nou prin memorandumul de înțelegere semnat în decembrie 2018, precum și de participarea comisarului cipriot la reuniunea informală la nivel ministerial de la București.
Cei doi oficiali au discutat despre organizarea unor evenimente culturale comune atât în România și Cipru, cât și în statele unde ambele țări au comunități mari. Astfel de evenimente ar încuraja și promova cultura celor două popoare, mai ales că în anul următor România și Cipru marchează împlinirea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice", se arată într-un comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News