Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moscova, prima reacție după mandatul de arestare pe numele lui Putin: "O decizie insignifiantă"
WhatsApp
Moscova are o primă reacție după anunțul Curții Penale Internaționale potrivit căruia a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. 

Diplomaţia rusă a denunţat vineri deciziile "lipsite de sens" şi "insignifiante" ale Curţii Penale Internaţionale (CPI) după anunţul privind emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crimă de război, relatează France Presse.

"Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic", a reacţionat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, fără să se refere în mod explicit la Vladimir Putin în mesajul său.

"Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi nu are nicio obligaţie în virtutea acestuia", a subliniat Zaharova, adăugând că Moscova "nu cooperează" cu CPI.

Ea a avertizat că "mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională vor fi insignifiante din punct de vedere juridic" pentru Rusia.

Statutul de la Roma este textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, care îşi are sediul la Haga, în Ţările de Jos.

Medvedev compară mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin cu hârtia igienică

 

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comparat vineri mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică, aceasta fiind prima reacţie a unui înalt responsabil din Rusia, relatează AFP.

"Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie", a scris el pe Twitter în engleză, terminându-şi mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că mandatul de arestare emis de CPI nu are nicio valoare juridică, deoarece Rusia nu recunoaşte acest tribunal.

"Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punct de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite", a declarat Peskov presei.

În acelaşi timp, comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, vizată împreună cu Putin de mandatul de arestare al CPI, din cauza unor presupuse deportări de copii ucraineni, a dat asigurări că îşi va continua munca.

"Este frumos din partea comunităţii internaţionale să aprecieze munca noastră de ajutorare a copiilor ţării noastre, faptul că nu îi lăsăm în zonele de operaţiuni militare şi că îi scoatem de acolo (...) Există sancţiuni din toate ţările (...) Însă ne vom continua munca", a afirmat ea, citată de agenţia rusă presă RIA Novosti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel