Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mona Lisa, atacată din nou
WhatsApp
Foto: captura video Twitter @End Wokeness

Capodopera lui Leonardo da Vinci, expusă la Luvru, Mona Lisa, a fost atacată, duminică, cu supă de dovleac, de două protestatare ecologiste.

Cea mai faimoasă pictură din lume, Mona Lisa, care măsoară peste 80 de centimetri pe lungime și sub 60 de cm pe lățime, este expusă în Paris și atrage, în fiecare an, milioane de vizitatori.

Reprezentații muzeului cu declarat că lucrarea se afla în spatele unui geam de protecție și nu a fost deteriorată.

În spatele actului de vandalism se află două membre ale unui grup ecologist, care au cerut dreptul la „hrană sănătoasă și durabilă”. Cele două au intrat în muzeu purtând tricouri pe care scrie „contraatac cu alimente”. În fata tabloului, protestatarele au afirmat: „ce este mai important? Arta sau dreptul la o hrană sănătoasă și durabilă?, anunță bbc.com.

Grupul numit Riposte Alimentaire, Food Counteratack în engleză, și-a revendicat atacul asupra capodoperei. Pe platforma X, grupul declară că protestul face parte din eforturile de integrare a „alimentelor în sistemul general de securitate socială”. De asemenea, grupul a mai cerut ca un card alimentar, în valoare de 150 de euro, să fie oferit fiecărui cetățean, în fiecare lună, pentru a fi folosit pentru alimente.

Ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, a postat pe rețeaua X că „nicio cauză nu ar putea justifica atacul asupra tabloului Mona Lisa. Și că pictura aparține generațiilor viitoare”.

De-a lungul vremii, capodopera a trecut prin mai multe acte de vandalism și furt. Un angajat al muzeului Luvru, Vincenzo Peruggia, după ce s-a ascuns peste noapte într-un dulap, în 1911, a furat tabloul, care a fost recuperat abia după doi ani. În 2009, o femeie furioasă a aruncat o cană de ceramică în tablou. Apoi, în 2022, un alt activist a aruncat cu tort în pictură.

În urma numeroaselor atacuri asupra tabloului, în 2019, muzeul a instalat protecție transparentă de sticlă, care este și antiglonț, pentru a o proteja.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel