Într-un videoclip filmat de un elicopter al Gărzii de Coastă și difuzat de radiodifuzorul public RUV, fântâni de rocă topită se ridicau dintr-o fisură lungă din pământ, iar lava se extindea rapid spre ambele părți.
Erupția a început la ora 2023 GMT, iar fisura se estimează că are o lungime de aproximativ 2,9 kilometri, cam aceeași dimensiune ca ultima erupție din februarie, a informat Biroul Meteorologic din Islanda, într-un comunicat citat de Reuters.
Autoritățile avertizează de săptămâni că o erupție este iminentă pe peninsula Reykjanes, la sud de capitala Islandei, Reykjavik.
Locul erupției se afla între Hagafell și Stora-Skogfell, aceeași zonă cu precedentul episod din 8 februarie, a precizat Biroul Meteorologic.
„Acest lucru era cu siguranță de așteptat”, a declarat Rikke Pedersen, șefa Centrului Nordic de Vulcanologie.
„Desigur, momentul exact al erupției este imposibil de prezis. Primele semne că erupția se apropie de suprafață au apărut de fapt cu doar 15 minute înainte”, a spus ea.
Site-ul web al aeroportului Keflavik din Reykjavik a arătat că acesta a rămas deschis atât pentru plecări, cât și pentru sosiri.
Lava pare să curgă rapid spre sud către orașul pescăresc Grindavik din apropiere, unde câțiva dintre cei aproape 4.000 de locuitori se întorseseră după erupțiile anterioare, a informat Biroul Meteorologic.
#WATCH : Video of the moment when when the eruption started in Iceland.#Iceland #icelandvolcano #Grindavik #Eruption #Peninsula #volcano #Stateofemergency pic.twitter.com/FP2YQGGoCH
— upuknews (@upuknews1) March 17, 2024
Orașul era din nou evacuat, a relatat postul public de radio RUV. O erupție din ianuarie a ars din temelii câteva case din localitate.
„Suntem ca și cum asta ar fi ceva obișnuit”, a declarat Reuters Kristin Maria Birgisdottir, care a fost evacuată din Grindavik în noiembrie.
„Fiul meu... tocmai m-a sunat și mi-a zis: Mamă, știai că a început erupția? Iar eu am zis: Da, știam. A, tocmai mi-a spus bunica mea. Deci, nici nu mai obosim să ne anunțăm reciproc”, a povestit ea.
Poliția islandeză a declarat stare de urgență pentru zonă.
Stațiunea termală de lux Blue Lagoon din apropiere și-a închis imediat ușile, la fel ca și în timpul erupțiilor anterioare.
Islanda are peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinație de prim rang pentru turismul vulcanic - un segment de nișă care atrage mii de căutători de senzații tari.
/Islande/ - Nouvelle éruption volcanique en Islande, près de Grindavik. C’est la 4e en date. pic.twitter.com/tgcVnVXjkc
— LesNews (@LesNews) March 16, 2024
În 2010, norii de cenușă proveniți de la erupțiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit pe o mare parte a Europei, oprind aproximativ 100.000 de zboruri și forțând sute de islandezi să își evacueze casele.
Erupțiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt așa-numitele erupții fissurale, care de obicei nu provoacă explozii mari sau o dispersare semnificativă a cenușii în stratosferă.
Gazele provenite din erupție se deplasează spre vest, în larg, a informat biroul meteorologic.
Oamenii de știință se tem că erupțiile ar putea continua timp de decenii, iar autoritățile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă departe de case și infrastructura critică.
Erupția din februarie a oprit încălzirea centralizată pentru peste 20.000 de oameni, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumuri și conducte.
Situată între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic și vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcții opuse.
Iceland - extent of the vulcano https://t.co/C3BtS0LnlA
— Dariush Arai (@dariusharai) March 17, 2024
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News