Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moldoveanca Anastasia Cruz dezvăluie asemănările și diferențele mâncărurilor islandeze față de cele românești: „Mulți turiști vin să guste, dar regretă după”
WhatsApp
Anastasia Cruz, o tânără din Republica Moldova, stabilită în Islanda de 7 ani, a oferit o privire detaliată asupra vieții de zi cu zi în această țară spectaculoasă, situată în Atlanticul de Nord. Cu ocazia discuției, tânăra a atins subiecte variate, inclusiv diferențele notabile dintre tradițiile culinare islandeze și cele românești.
Anastasia Cruz, dezvăluie asemănările și diferențele mâncărurilor islandeze față de cele românești: „Mulți turiști vin să guste, dar regretă după” / Foto: Captura Youtube

În cadrul emisiunii Departe de România, femeia a început cu o prezentare a preparatelor tradiționale islandeze, distincte și deseori neobișnuite pentru cei din Europa de Est. Gazda emisiunii a pus întrebări despre felurile de mâncare considerate șocante pentru est-europeni și cum se deosebesc acestea de obiceiurile culinare din România.

Anastasia a împărtășit că, deși există elemente comune cu bucătăria românească, cum ar fi murăturile, în Islanda, procesul de murare este mult mai diversificat.

„O să încep de la ce ne unește cumva pe acest segment, chiar am rezonat și eu cu soțul meu, pentru că ei au foarte multe murături. Doar că în sensul în care ei murează de exemplu carnea, legumele și de toate.

Ce i s-a părut ciudat soțului meu a fost că noi murăm pepenele verde, dar ei au murăturile lor, pentru că fiind aici pe insulă trebuiau să păstreze cumva mâncarea, să poată mânca și peste două și peste trei luni. Ceea ce cumva e la fel ca la noi, pentru că avem și noi murăturile noastre.”, dezvăluie moldoveanca.

 

„Mulți turiști vin să guste rechinul, dar regretă după”

 

O altă particularitate culinară interesantă menționată de Anastasia a fost consumul de rechin. A povestit că rechinul este o mâncare delicată, dar cu un proces de preparare cu totul neobișnuit.

„Ce diferă însă e că ei, de exemplu mănâncă rechin și dacă vrei să îl mănânci atunci când l-ai prins, nu poți, pentru că ei au o carne otrăvitoare dacă vrei să mănânci imediat. Dar ei iau bucățele mici de carne, o pun în pământ, stă acolo, fermentează.

La final are un gust și un miros ca atunci când te trezește după o intervenție chirurgicală și te dă cu o chestie de-aia pe la nas care trezește fiecare celulă din tine, exact ăla e gustul și mirosul cărnii respective atunci când procesul a fost finalizat și gata de mâncat cum spun ei. Dar asta nu-i mâncare, e un fel de gustărică, așa cu tărie, de exemplu. Ei au un vin, e cel mai puternic, cel mai tare din lume pe care îș combină cu carnea de rechin. Mulți turiști vin să guste, dar regretă după.”, explică ea.


Mâncarea tradițională islandeză

 

Un alt fel de mâncare diferit față de România se servește de Ziua Bărbaților și este o mâncare tradițională.

„Trebuie să-mi fac curaj și măcar anul acesta să fiu o soție conform așteptărilor lui și să-i servesc soțului meu un cap de oaie, asta mănâncă aici bărbații.”, povestește moldoveanca.

Deși mâncărurile tradiționale islandeze diferă destul de mult, Anastasia îi gătește și mâncăruri tradiționale românești, care conform spuselor sale îi plac foarte mult, de asemenea. 

„Îi plac răciturile, sarmalele în primul rând, îi plac cel mai mult. Când am mers acasă am mâncat tot felul de chestii. Îi plac majoritatea, dar ce i s-a părut interesant, m-a întrebat deja de vreo câteva ori, de ce facem supele acre? Se tot întreabă dacă e expirată.

Când mă întreabă lumea ce faci când-ți doar de casă. Dacă am bani, cumpăr bilete de avion. Dacă nu, mă duc și fac o mâncărică de-a noastră și-mi trece dorul vreo săptămână. ”, mai adaugă femeia.

 

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel