Vestea proastă la care se referă Moise Guran este că România continuă să piardă cetățeni, care pot vota foarte greu în Diaspora din cauza numărului mic de secții de votare. Asta îngreunează foarte mult posibilitatea de validare a referendumului pe temele Justiției propus de președintele Klaus Iohannis.
"Ultimele sondaje arată o despărțire foarte interesantă între interesele clasei politice din România și cetățenii acestei țări. În vreme ce mai toate cercetările sociologice arată o hotărâre mare, de 50 spre 60% din populație, de a vota la referendum, când vine vorba de partide și de opțiune politică lumea e mai degrabă nehotărâtă decât hotărâtă. Sigur, este aproape o imposibilitate logică să fie mai multe voturi la referendum decât la alegeri. (...)
Diferența dintre sondaje și participarea efectivă la vot a populației vine și din „realitatea” celor 18,9 milioane de cetățeni cu drept de vot. Care există, desigur, dar nu în România. Cum Diaspora nu poate fizic vota în număr mai mare 4-500 de mii de oameni din cauza secțiilor de votare puține, numărul maxim real al cetățenilor ce pot vota este cam de 14-15 milioane. În Turul II al alegerilor prezidențiale din 2014 au votat aproape 12 milioane de români, ceea ce raportat la un număr scriptic de 18,9 milioane a însemnat o prezență de 64%. Dacă raportezi la cele 15, poate 16 milioane, care erau atunci în țară și puteau vota, rezultă că prezența reală în Turul II al alegerilor prezidențiale din 2014 a fost de peste 75%.
Acum, am o primă veste proastă. Din 2014 și până în 2019 și-au mai luat zborul de pe aceste meleaguri încă aproape un milion de români (în 2016 au venit la vot 7,2 milioane), deci dacă raportăm actualele sondaje la o populație reală de maximum 15 milioane, rezultă că actualele sondaje arată o intenție de vot la Referendum de peste 8 milioane de cetățeni (+/- 200 de mii)," este mesajul lui Moise Guran de pe Moise.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News