Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moartea unui afro-american împuşcat de un poliţist alb agită spiritele într-un oraş din sud-estul SUA
WhatsApp
Moartea unui bărbat de culoare împuşcat de un poliţist alb în împrejurări confuze agită spiritele într-un oraş din sud-estul SUA, unde rudele victimei au chemat la proteste joi seara, relatează AFP.
Fotografie creată de Matthis, de la Pexels

Sâmbătă seara, poliţistul, Jeffrey Hash, angajat din 2005 de poliţia din Fayetteville (Carolina de Nord), mergea cu maşina cu soţia şi fiica sa - nefiind de serviciu - când a apărut în cale Jason Walker, un bărbat de 37 de ani, care traversa strada în apropiere de casa părinţilor săi. Peste câteva secunde, ofiţerul a deschis focul asupra lui Walker, care a murit în scurt timp în urma rănilor suferite. Afroamericanul nu era înarmat, scrie Agerpres. 

Există însă mai multe versiuni ale faptelor. Un video filmat de un trecător şi postat online arată cum poliţistul le explică colegilor chemaţi la faţa locului că Walker s-a aruncat în mijlocul străzii şi el a frânat pentru a-l evita. Bărbatul ar fi încercat chiar să-i smulgă ştergătorul de parbriz şi a lovit geamul maşinii poliţistului, care ar fi fost forţat să facă uz de armă pentru a-şi apăra familia.

Totuşi, unii martori susţin că poliţistul l-a izbit pe pieton înainte de a opri vehicululul. "L-am văzut punând brusc frână, oprind şi demarând din nou", a relatat o martoră pe canalul ABC. "L-am văzut lovindu-l pe Jason, care a aterizat pe parbriz. Şi am auzit tiruri de armă", a spus aceasta.

Conform poliţiei, cutia neagră a pick-up-ului lui Hash nu a înregistrat şocul, iar corpul lui Walker nu prezenta urme de impact, în afara celui de gloanţe.

Trimis în concediu administrativ



Agentul a fost trimis deocamdată doar în concediu administrativ, fără a fi inculpat ori reţinut, iar ancheta a fost încredinţată procuraturii de stat.

"Avem motive să credem că este vorba de un caz clasic 'mai întâi tragi şi pe urmă întrebi', o filozofie pe care o întâlnim prea frecvent în rândul forţelor de ordine", a apreciat într-un comunicat faimosul avocat Ben Crump, care a apărat numeroase victime ale violenţelor poliţiei, şi care, alături de familia lui Jason Walker, a convocat pentru joi seara la ora 20.00 (01.00 GMT, vineri) o "adunare pentru dreptate" în Fayetteville.

Poliţiştii americani ucid în medie o mie de pesoane pe an, afro-americanii fiind suprareprezentanţi între victimele acestora, şi totuşi rareori sunt urmăriţi în justiţie, în pofida faptului că amplele manifestanţii antirasiste din vara lui 2020 au iniţiat o schimbare în acest sens în tribunalele din SUA, scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel