Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moartea șoferului român ucis de un capac de canalizare în Belgia, i-a determinat pe localnici să ia ”problema” în propriile mâini
WhatsApp
Locuitorii unei comune din Belgia s-au mobilizat a combate răspândirea capsulelor de protoxid de azot, după tragedia în care șoferul român Gheorghe Tibli și-a pierdut viața. 
Gheorghe Tibil si sotia sa

Locuitorii comunei Anderlecht din Belgia au inițiat o campanie de mobilizare pentru a combate răspândirea capsulelor de protoxid de azot, substanță utilizată abuziv de tineri. Acest demers a fost provocat de tragedia recentă în care Gheorghe Tibli, un șofer român, a fost ucis de un capac de canalizare aruncat de pe un pod care supratraversa autostrada. 

Incidentul a avut loc în contextul în care tinerii implicați erau sub influența protoxidului de azot. 

De la începutul acestei săptămâni, o echipă de voluntari au adunat deja 354 de capsule, dintre care multe nu sunt complet goale. Jordan Dialinas, cel care a implementat această inițiativă, își exprimă frustrarea față de lipsa de reacție a autorităților, menționând că aceste capsule sunt „omniprezente” și că problema este ignorată de politicieni.

Deocamdată, capsulele sunt depozitate într-o curte privată, dar Dialinas lucrează la dezvoltarea unei aplicații pentru a facilita raportarea locațiilor unde sunt găsite capsulele.

Problema devine tot mai alarmantă, având în vedere și recentele tragedii. În ciuda interzicerii utilizării protoxidului de azot în scopuri recreative în Belgia la sfârșitul anului 2023, problema persistă. Toxicologul Jan Tytgat de la KU Leuven avertizează că utilizarea prelungită a gazului de râs poate duce la dependență mentală și fizică, provocând pierderea simțului realității.

Citește și: Noi detalii în cazul lui Gheorghe, șoferul român ucis în Belgia de un capac de canalizare. Șeful unuia dintre tinerii implicați rupe tăcerea

Compania Ramdom Ltd., cu sediul în Malta, distribuie capsule de protoxid de azot de 2 litri sub marca Fastgas, în principal pentru utilizare culinară, dar aceste capsule ajung adesea în mâinile tinerilor care le folosesc în scopuri recreative. Dialinas cere acum guvernului să impună restricții mai stricte asupra comerțului cu aceste produse, evidențiind faptul că majoritatea tinerilor le comandă online sau le achiziționează din magazinele de noapte. 

Problema este agravată de gestionarea deșeurilor. La incineratorul de deșeuri Net Brussels din Neder-over-Heembeek, capsulele de protoxid de azot au provocat multiple explozii, care au făcut pagube în valoare de de 8 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt Adel Lassouli subliniază că, în ciuda campaniilor de conștientizare, impactul noii legislații nu a fost semnificativ, iar problema continuă să persiste.

Reamintim că Gheorghe Tibli, un șofer de camion român, a fost ucis, în mod brutal, în timp ce se afla la volanul vehiculului său. Accidentul a avut loc pe autostrada A15/E42 între Andenne și Héron, Belgia, când un capac de canalizare a fost aruncat de pe un pod direct în cabina camionului său. 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel