Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mircea Geoană, decorat de șeful NATO, după demisia din fruntea de secretar general
WhatsApp
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marți cu Ordinul NATO "Serviciul Merituos", ca semn de recunoaștere pentru activitatea sa excepțională în slujba Alianței Nord-Atlantice. Ceremonia de decorare a avut loc la sediul NATO din Bruxelles, fiind condusă de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marți cu Ordinul NATO "Serviciul Merituos", o distincție ce vine ca semn de recunoaștere a activității sale excepționale în cadrul Alianței Nord-Atlantice. 

Ceremonia de decorare a avut loc la sediul NATO din Bruxelles și a fost condusă de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței. În cadrul evenimentului, Stoltenberg a adus laude la adresa lui Geoană, evidențiind impactul semnificativ pe care acesta l-a avut asupra activității NATO: „Perspectiva și experiența dumneavoastră au fost de neprețuit pentru mine. (...) Mulțumită dumneavoastră am făcut progrese în timp record”, a declarat Stoltenberg, subliniind astfel contribuția lui Geoană la evoluțiile strategice recente ale Alianței.

Pe 3 septembrie, Mircea Geoană a notificat oficial pe secretarul general Jens Stoltenberg că intenționează să se retragă din funcția de secretar general adjunct al NATO, cu efect de la 10 septembrie. Acest anunț a venit după o perioadă de reflecție asupra viitorului său profesional, iar retragerea marchează încheierea unui capitol important din cariera sa. Geoană a transmis un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook, în care a mulțumit colegilor și și-a exprimat recunoștința pentru oportunitatea de a servi în această funcție de înaltă responsabilitate.

„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele. Îi mulțumesc secretarului general Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii cinci ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, a scris Geoană în mesajul său public.

Jens Stoltenberg a acceptat demisia lui Geoană și i-a adus mulțumiri pentru activitatea desfășurată de-a lungul mandatului său. „Îi doresc tot binele în viitor”, a declarat secretarul general

Mircea Geoană a fost primul român care a deținut funcția de secretar general adjunct al NATO, o poziție prestigioasă care i-a oferit oportunitatea de a contribui la stabilitatea și securitatea internațională. Funcția deținută de Geoană implică coordonarea activităților esențiale ale NATO și sprijinirea secretarului general în gestionarea politicilor de apărare și securitate.

Până la desemnarea unui nou titular pentru funcția de secretar general adjunct, atribuțiile vor fi preluate interimar de Boris Ruge, asistentul secretarului general pentru afaceri politice și politica de securitate. Ruge este un diplomat experimentat, cu o vastă cunoaștere a relațiilor internaționale și a dinamicii de securitate globală, ceea ce îl face potrivit pentru a asigura continuitatea în activitatea NATO până la numirea unui succesor oficial.

Mircea Goană își va anunța candidatura la alegerile prezidențiale

 

Retragerea din funcția de la NATO a lui Mircea Geoană este legată de candidatura la alegerile prezidențiale pe care o va anunța foarte curând. El va fi susținut de partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți).

Pe 2 septembrie, plenul Camerei Deputaților a luat act de solicitarea a 10 deputați privind apartenența lor la partidul DREPT. Această solicitare a fost depusă anterior la Secretariatul General al forului legislativ, iar deputatul Ion-Marian Lazăr, unul dintre semnatarii solicitării, a declarat în plen că acțiunea nu vizează înființarea unui nou grup parlamentar, ci doar notificarea Autorității Electorale Permanente (AEP). Deputatul a explicat că această notificare este conformă cu prevederile legale privind partidele politice parlamentare.

„Vă aduc la cunoștință că încă de ieri, 2 septembrie, ora 14:00, a fost depusă la Secretariatul General dovada pentru apartenența a 10 deputați la partidul Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți (DREPT). (...) Dovezile au fost depuse ieri și produc efecte din acest moment. Prin urmare, vă solicit să notificați în acest sens AEP în vederea aplicării dispoziției art. 118 indice 1 din Legea 208/2015 privind reprezentarea partidelor politice parlamentare în birourile electorale. Subliniez că aceasta nu este o solicitare de înființare a unui grup parlamentar, ci o solicitare de notificare a AEP că DREPT, conform legii, este partid parlamentar”, a declarat Ion-Marian Lazăr, care a fost recent exclus din USR.

Lista celor 10 deputați care au aderat la partidul DREPT include politicieni care au părăsit partidele lor anterioare, printre care Ion Marian Lazăr (ex-USR), Daniel Sorin Gheba (ex-AUR), Radu Tudor Ciornei (ex-USR), Daniel Florea (ex-AUR), Liviu Ioan Balint (ex-PNL), Gheorghe Pecingină (ex-PNL), Daniel Liviu Toda (ex-USR), Cristian Paul Ichim (ex-USR), Florică Ică Calotă (ex-AUR) și Apjok Norbert (ex-UDMR).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel