Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum reușește Bulgaria să țină în frâu epidemia de COVID-19. Are doar 541 de cazuri
WhatsApp
Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 19 noi cazuri de COVID-19 şi un deces. În acest timp, în România sunt 344 de cazuri şi 12 decese. Cu o populaţie de aproape trei ori mai mică decât România, Bulgaria are până acum 541 de cazuri, iar România 4761. Bulgarii par a ține în frâu epidemia.
Foto ILUSTRATIV

Primul caz de COVID-19 a fost depistat în Bulgaria pe 8 martie, la aproape două săptămâni după România. Bulgarii erau în plină epidemie de gripă, aşa că mai multe şcoli din ţară erau deja închise. Toate unităţile şcolare au fost închise odată cu declararea stării de urgenţă, pe 13 martie, la cinci zile după înregistrarea primului test pozitiv, când erau 23 de cazuri.

România a înregistrat primul caz de Covid-19 pe 26 februarie. Şcolile au fost închise pe 11 martie, iar starea de urgenţă a fost decretată pe 16 martie, când erau 158 de cazuri.

Măsurile luate în cadrul stării de urgenţă în cele două state au fost asemănătoare: interzicerea evenimentelor la care ar fi putut participa un număr mare de persoane, introducerea muncii de la domiciliu în toate situaţiile în care acest lucru era posibil, măsuri de distanţare socială.

Măsuri stricte în Bulgaria, încă din 17 martie

 

Pe 17 martie, Bulgaria detectează un focar de COVID-19 în staţiunea montană Bansko. Oraşul întră imediat în carantină, nimeni nu poate intra şi ieşi din oraş fără să fie locuitor al oraşului, să fie nevoit să se deplaseze pentru a-şi exercita munca sau din raţiuni medicale. Trei zile mai târziu erau închise toate oraşele reşedinţă de judeţ.

România a aşteptat ca la Suceava să fie aproape 600 de cazuri de COVID-19 pentru a pune în carantină oraşul şi opt comune limitrofe, pe 30 martie.

Diferenţe majore între strategiile Bulgariei şi României se pot constata în ceea ce priveşte gestionarea cazurilor depistate. În 13 martie, când a fost declarată starea de urgenţă în Bulgaria, spitalizarea a fost obligatorie doar pentru anumite grupe de pacienţi. Printre aceştia, persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, cei cu boli cronice sau imunitate scăzută, cazurile grave sau bolnavii care nu puteau fi izolaţi la domiciliu.

Pacienţii testaţi pozitiv, dar fără simptome sau cu simptome uşoare au fost trataţi la domiciliu, cu obligaţia izolării timp de 28 de zile.

România a spitalizat toate cazurile de COVID-19, iar pacienţii au fost externaţi numai după negativarea testelor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel