Publicitate
Potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, cei doi oficiali au avut ocazia de a trece în revistă stadiul şi perspectivele cooperării în domeniul apărării, fiind reliefate, în context, principalele repere ale cooperării militare bilaterale.
De asemenea, au fost abordate modalităţile de sporire a colaborării între cele două state în domeniul apărării, atât în format bilateral, cât şi multilateral, în cadrul UE şi NATO, precum şi temele de actualitate de pe agenda curentă de securitate în regiunea Mării Negre.
Ministrul român al Apărării a exprimat aprecierea pentru colaborarea constantă între cele două state în domeniu, evidenţiind importanţa continuării desfăşurării în comun a exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, în beneficiul creşterii interoperabilităţii între cele două armate.
'Evocând provocările suplimentare la adresa securităţii, partea română a transmis aprecierea pentru sprjinul oferit de Spania în implementarea măsurilor de sporire a securităţii pe flancul estic aliat, cu accent pe contribuţia pentru misiunile de poliţie aeriană întărită în România. În încheierea discuţiilor, cei doi interlocutori au agreat asupra necesităţii menţinerii unui dialog bilateral constant, în sprijinul implementării cât mai eficiente a proiectelor comune în domeniul apărării asumate în context bilateral', arată MApN.
Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru a începe demersurile necesare pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina, a afirmat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters şi AFP.
'Nu este vorba doar de război, ci şi de modul în care este el purtat, de instruirea militarilor', a declarat Borrell presei după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai apărării la Praga, Cehia deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
'Există multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi', a afirmat el. 'Pot spune că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară a UE pentru Ucraina', a mai spus şeful diplomaţiei europene.
Borrell, care a organizat reuniunea de marţi alături de preşedinţia cehă a Consiliului UE, a propus această iniţiativă săptămâna trecută. Au fost divulgate puţine detalii, însă, potrivit lui Borrell, soldaţi ucraineni, care luptă împotriva invaziei ruse, ar putea fi instruiţi în statele membre ale UE. 'Este clar că trebuie să fim rapizi şi ambiţioşi', a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.
Însă, înainte de întâlnire, unii miniştri au fost mai puţin optimişti. 'Rămâne de văzut dacă acesta este cel mai bun mod de a ajuta. Nu sunt atât de sigur', a declarat ministrul luxemburghez al apărării, François Bausch. 'Poate că acest lucru s-ar putea face mai rapid şi mai uşor la nivel bilateral, sub coordonarea UE', a spus el. Ministrul austriac, Klaudia Tanner, a exprimat îngrijorări similare. 'Prima chestiune este să se clarifice dacă o astfel de misiune poate fi cu adevărat creată', a precizat ea, adăugând că misiuni similare au fost desfăşurate în afara UE. 'Din punctul nostru de vedere, numeroase chestiuni rămân fără răspuns', a declarat Klaudia Tanner.
Favorabil proiectului, ministrul slovac, Jaroslav Nad, a precizat că ţara sa este gata să găzduiască astfel de antrenamente. 'Cred că vom găsi o soluţie', a declarat el. Ministrul olandez, Kajsa Ollongren, a subliniat că ţara sa 'va răspunde favorabil' planului lui Borrell. 'Instruim deja soldaţi ucraineni în Olanda', a insistat ea, evidenţiind de asemenea şi o colaborare cu Germania pentru instruirea în deminare.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News