Predoiu a subliniat că cele două incidente recente, respectiv cazul fostului polițist din București și incidentul cu angajatul IPJ Covasna, sunt situații separate și nu indică existența unui fenomen la nivel național.
"E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. (...) Justiţia a declanşat imediat, în urma sesizărilor poliţiei şi a intervenţiei poliţiei, în primă instanţă, procedurile de rigoare. (...) Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări", a declarat Predoiu, pentru Digi 24.
În contextul celor două evenimente, Cătălin Predoiu a menționat că sistemul judiciar a reacționat prompt la sesizările poliției, iar procedurile legale au fost demarate. Acesta a subliniat că verificările și controalele asupra posesorilor legali de arme letale sunt efectuate periodic, iar în 2023 au fost completate în timp util pentru 99% dintre proprietari.
"În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri - arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare - şi sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale.”, dezvăluie el.
El a adăugat că aceste arme sunt supuse unor controale periodice și că în cursul anului 2023 toate aceste verificări au fost efectuate la timp și sistematic.
„În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. (...) Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui poliţist. Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situaţii trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici", a mai spus Ministrul Afacerilor Interne conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News